2019. március 15.

Sonkával töltött pisztráng



Ha serrano sonkával készítettem volna, ez lett volna Hemingway egyik kedvenc spanyol receptje, a serrano sonkával töltött pisztráng (Truchas con Jamón Serrano). Az eredeti receptben a pisztráng hasában serrano sonka lapul, a tetejére pedig apróra vágott fokhagyma, mandula, petrezselyem és füstölt sonkából készült ragu kerül sütés előtt. A saját változatom annyiban más, hogy füstölt, fekete erdei sonkát használtam és a hal hasüregébe nem csak sonka került, hanem vékony citromszeletek és - szezon lévén – medvehagyma levelek is.

Hozzávalók 2 adaghoz:
2 friss, konyhakész pisztráng
egy bio citrom, fele vékonyra szeletelve
pár levél medvehagyma
10 db papírvékony szelet füstölt sonka
1+1 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
fél marék mandula, durvára aprítva
kis csokor petrezselyem, aprítva
1 dl száraz fehérbor, vagy pezsgő

A pisztrángokat hideg vízzel kívül-belül leöblítem, konyhai papírtörlővel megszárítgatom, majd mindegyik hasüregébe teszek egy szelet füstölt sonkát, 2 medvehagyma levelet és pár vékony szelet citromot. Kívül sózom-borsozom és olívaolajjal vékonyan kikent sütőtálba helyezem a halakat.
Elkészítem a ragut: evőkanálnyi olívaolajon megsütöm a vékonyra szeletelt fokhagymát. Mielőtt barnulni kezdene, hozzáadom a kis kockákra aprított sonkát, majd 1-2 perc múlva pár levél aprított medvehagymát, a kedvenc magosboltomban beszerzett mandulát (durvára aprítva), és az aprított petrezselymet. Keverek rajta párat, majd hozzáöntöm a bort (vagy pezsgőt) és hagyom, hogy pár perc alatt összeérjenek az ízek.
A ragut a halakra kanalazom szaftjával együtt és betolom a sütőtálat a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre. Friss citromlével meglocsolva, azonnal tálalom. Friss zöldsaláta, vagy medvehagymás krumplipüré illik mellé köretnek.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott sokkal aktívabb vagyok.