2019. március 25.

Duplán sajtos pulyka burger



Berobbant a tavasz és végre gyakrabban grillezünk a szabadban! Hamburgert sütöttem minap, ezúttal pulyka húsból, ami sajttal a közepén, bacon szeletekbe tekerve készült faszénparázs felett, szép komótosan. Míg egy érlelt marhahúst nem nagyon kell fűszerezni mással, mint sóval, meg borssal, a darált pulykahús elbírja, sőt igényli a bátrabb fűszerezést.

Hozzávalók 4  húspogácsához:
60 dkg darált pulykacomb filé
só és frissen őrölt bors
2 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál  Worcestershire szósz
3 evőkanál (házi) ketchup
1 tojás sárgája
1 vöröshagyma, aprítva
1 ujjnyi vastag szelet cheddar sajt
4 szelet füstölt bacon szalonna

továbbá: (házi) hamburger zsemle
4 szelet jól olvadó sajt
ketchup, mustár, majonéz
szeletelt paradicsom, hagyma, uborka

Hamburger zsemlét sütök. A húspogácsához alaposan összekeverem a hozzávalókat (a sajt és bacon kivételével) és pár órát hagyom a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Sütés előtt 1 órával kiveszem, nedves kézzel a masszából négy darab húspogácsát formázok és hagyom szoba hőmérsékletűre melegedni, majd kilapogatom és mindegyik közepébe teszek egy-egy kockát az elnegyedelt vastag szelet cheddar sajtból. A sajt köré hajtogatom a húsmasszát, kicsit ellapogatom és körbetekerem mindegyiket egy-egy szelet bacon szalonnával. Izzó faszénparázs felett, oldalanként 6-7 perc alatt megsütöm a húspogácsákat, leveszem a rácsról, beteszem egy fedeles edénybe, teszek mindegyik tetejére egy-egy szelet sajtot és lefedem az edényt, így pihentetem 5 percig a húst, közben a sajtszelet szépen ráolvad a tetejére.
A zsemléket kettévágom és ráfektetem a grillrácsra, ahol átmelegednek, vágott felük picit meg is pirul, majd mindenki kedve szerint összeállítja a maga hamburgerét az asztalra kikészített zöldségekkel, mustárral, ketchuppal, majonézzel.

A bejegyzést a Magyar Pulykaszövetség és a Magyar Baromfi Terméktanács szponzorálta, köszönet érte.



Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott aktívabb vagyok.