Az idei már saját termésből készült, némi vaníliával
megbolondítva, mert a vanília minden bogyós lekvárnak jól áll. Az előző évi
tapasztalatokra alapozva ment bele egy kis balzsamecet krém is, ami
gyakorlatilag az édesítését is megoldotta, mert cukrot amúgy egyáltalán nem
tettem bele. Nem szeretjük az édes lekvárokat, ez a fajta meg pont jó lesz
sültek, érett sajtok mellé ugyanúgy, mint egy joghurt tortába, vagy pohárkrém
desszertbe. A legközelebbi adagot passzírozni is fogom, így az apró magvacskák
sem okoznak majd bosszúságot evés közben...
Hozzávalók:
1 kg szeder
lekvárzselésítő (pektin)
2 evőkanál balzsamecet krém
2-3 evőkanál házi vanília esszencia, vagy egy rúd vanília
kikapart magjai
Azzal kezdem, hogy csírátlanítom a lekváros üvegeket: nagyon
alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem és szájjal felfelé tepsire
sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 130 fokra
előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár.
Nincs benne tartósítószer, cukor
sem, így felbontás után célszerű hűtőben tárolni és 3-4 napon belül
elfogyasztani, épp ezért én 1, max. 2 dl-es üvegekbe teszem el.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.