Idén gyönyörűek a paradicsomok a kertben! Tavaly az árgyasudvarhelyi,
brassói és fogarasi piacokon megvettem a legszebb, legnagyobb,
legbibircsókosabb paradicsomokat , azokat a fajtákat, melyeknek „heirloom” az
angol jelölése. Begyűjtöttem a magjaikat, majd tavasszal Édesanya palántákat
nevelt belőlük és most virulnak, meg ontják a termést. Minap két nagy
diszperzites vödörrel szedtünk és befőztem az idei első tésztaszósz adagot. Nagyon
jól sikerült! Természetesen ez is, mint minden befőzött termékem mentes mindennemű tartósítószertől.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
12 liter nyersen passzírozott paradicsomlé
4 púpozott evőkanál só
2 nagy fej fokhagyma, zúzva
2 nagy csokor bazsalikom
2 csokor petrezselyem zöldje
1 nagy csokor zellerlevél
1 nagy csokor friss, vagy 2 púpozott evőkanál morzsolt majoránna
1 csapott evőkanál őrölt római kömény
1 csapott evőkanál őrölt fahéj
2-3 evőkanál méz
Az alábbiak egy nagyméretű teatojásba téve:
5 babérlevél
5 babérlevél
5 szem szegfűszeg
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál szemes bors
12 szem szegfűbors
1 teáskanál mustármag
A paradicsombefőzésnél én
mindig nyersen passzírozom a paradicsomot és csak utána főzöm. Ehhez alaposan
megmosom a paradicsomokat, kivágom a csumájukat, feldarabolom és blenderben
(vagy késes robotgépben, netán botmixerrel) összezúzom, utána passzírozom. Van
egy motoros passzírozóm, a Passi, pillanatok alatt végzek a munkával, ha minden
blendernyi lé (ami kb 2 liter) lepasszírozása után kitisztítom a szűrőjét. Nem
egy komplikált dolog, és érdemes megtenni, mert sokkal
tempósabban halad a passzírozás. Ha valakinek van lassú gyümölcsprése, azzal is
passzírozhat.
Ha kinyertem a magmentes levet, felteszem főni egy rozsdamentes fazékba. kb. 1 liternyi lében, blenderben összeturmixolom a szárukról leszedegetett zöldfűszerek leveleit, majd a zúzott fokhagymával, mézzel és a többi fűszerrel együtt belekeverem a paradicsomlébe. Ekkor kezdődik a türelemjáték: 3-4 percenként kevergetve addig főzöm, míg el nem éri a kívánt sűrűséget, ami nálam a felére beforralást jelentette.
Ha kész, csírátlanított* üvegekbe szedem, kupakot teszek
mindegyikre, fejtetőre velük pár percre, majd bebugyolálom és paplanok között
hagyom 2 napig (szárazdunszt), ott hűlnek ki szép lassan, majd mennek a
kamrapolcra, míg tésztára, pizzára, rakott zöldségekre, miegymásra nem kerülnek.
*A befőttekhez, lekvárokhoz úgy csírátlanítom az üvegeket,
hogy kupakjukkal együtt nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem,
lecsurgatom, majd szájukkal felfelé tiszta tepsire sorakoztatom, a kupakokat is
melléjük teszem. Betolom a tepsit 120 fokos sütőbe legalább 20 percre.
Akinek van mosogatógépe, csírátlaníthatja az üvegeket egy 90
fokos mosogatással, a lényeg, hogy a befőzött cuccot a még forró üvegekbe
szedjük, azonnal zárjuk le és fordítsuk fejtetőre pár percre (így vákuum
képződik).
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.