2017. augusztus 6.

Házi paradicsomos tésztaszósz (tartosítószer-mentes)


Idén gyönyörűek a paradicsomok a kertben! Tavaly az árgyasudvarhelyi, brassói és fogarasi piacokon megvettem a legszebb, legnagyobb, legbibircsókosabb paradicsomokat , azokat a fajtákat, melyeknek „heirloom” az angol jelölése. Begyűjtöttem a magjaikat, majd tavasszal Édesanya palántákat nevelt belőlük és most virulnak, meg ontják a termést. Minap két nagy diszperzites vödörrel szedtünk és befőztem az idei első tésztaszósz adagot. Nagyon jól sikerült! Természetesen ez is, mint minden befőzött termékem  mentes mindennemű tartósítószertől.

Hozzávalók:
12 liter nyersen passzírozott paradicsomlé
4 púpozott evőkanál só
2 nagy fej fokhagyma, zúzva
2 nagy csokor bazsalikom
2 csokor petrezselyem zöldje
1 nagy csokor zellerlevél
1 nagy csokor friss, vagy 2 púpozott evőkanál morzsolt majoránna
1 csapott evőkanál őrölt római kömény
1 csapott evőkanál őrölt fahéj
2-3 evőkanál méz
Az alábbiak egy nagyméretű teatojásba téve:
5 babérlevél
5 szem szegfűszeg
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál szemes bors
12 szem szegfűbors
1 teáskanál mustármag

A paradicsombefőzésnél én mindig nyersen passzírozom a paradicsomot és csak utána főzöm. Ehhez alaposan megmosom a paradicsomokat, kivágom a csumájukat, feldarabolom és blenderben (vagy késes robotgépben, netán botmixerrel) összezúzom, utána passzírozom. Van egy motoros passzírozóm, a Passi, pillanatok alatt végzek a munkával, ha minden blendernyi lé (ami kb 2 liter) lepasszírozása után kitisztítom a szűrőjét. Nem egy komplikált dolog, és érdemes megtenni, mert sokkal tempósabban halad a passzírozás. Ha valakinek van lassú gyümölcsprése, azzal is passzírozhat.


Ha kinyertem a magmentes levet, felteszem főni egy rozsdamentes fazékba. kb. 1 liternyi lében, blenderben összeturmixolom a szárukról leszedegetett zöldfűszerek leveleit, majd a zúzott fokhagymával, mézzel és a többi fűszerrel együtt belekeverem a paradicsomlébe. Ekkor kezdődik a türelemjáték: 3-4 percenként kevergetve addig főzöm, míg el nem éri a kívánt sűrűséget, ami nálam a felére beforralást jele
ntette.
Ha kész, csírátlanított* üvegekbe szedem, kupakot teszek mindegyikre, fejtetőre velük pár percre, majd bebugyolálom és paplanok között hagyom 2 napig (szárazdunszt), ott hűlnek ki szép lassan, majd mennek a kamrapolcra, míg tésztára, pizzára, rakott zöldségekre, miegymásra nem kerülnek.

*A befőttekhez, lekvárokhoz úgy csírátlanítom az üvegeket, hogy kupakjukkal együtt nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban elöblítem, lecsurgatom, majd szájukkal felfelé tiszta tepsire sorakoztatom, a kupakokat is melléjük teszem. Betolom a tepsit 120 fokos sütőbe legalább 20 percre.


Akinek van mosogatógépe, csírátlaníthatja az üvegeket egy 90 fokos mosogatással, a lényeg, hogy a befőzött cuccot a még forró üvegekbe szedjük, azonnal zárjuk le és fordítsuk fejtetőre pár percre (így vákuum képződik).

7 megjegyzés:

Rozália Mátrai írta...

Nagyon sok vele a munka!

undercover írta...

De megéri!

Gabojsza írta...

Rozália, tényleg van vele munka. De mivel nincs, ha magad készíted? Ebben legalább tudom, mi van és a bolti kitudja-mit-tettek-bele tésztaszószokhoz képest fillérekbe kerül... Nekem megéri, főleg, hogy szeretem csinálni!

vicus írta...

Azért annyira rengeteg munka nincs vele, biztosan nagyon jó. Én eddig csak simán paradicsomlevet raktam el és abból készítettem mindig a tésztaszószt a fűszerekkel. De kipróbálom így és akkor már készen van, lehet máris a tésztára önteni- Tényleg sok mindent házilag készít az ember, mert a család nem mindegy mit eszik. Ha azt számoljuk minden késztermékben csak a megengedett tartósítószer és a többi nemkívánt adalék van, akkor egy napra össze is jön a méreg. Főleg tudom a tartalmát.

Ani írta...

Elkészítettem, nagyon ízlett a családnak. Köszönöm a receptet.
https://korsocska.blogspot.hu/2017/08/tesztaszosz-13-fuszerrel.html

Gabojsza írta...

De örülök, hogy ízlik! Ani, köszönöm a visszajelzést!

Judit Marosy írta...

meddig tart kb a besűrűsítése?