A bodza terméséből készült lekvár teljesen más jellegű,
mint a virágából készült illatos csoda. Némi vaníliával megspékelve
eszméletlenül finom, mintha nem is ugyanannak a növénynek a termése lenne!
Cukor nélkül elkészítve vadhúsok, sültek mellé adom, finoman édesítve pedig pohárkrémbe,
palacsintába, tortakrémbe, joghurt, - vagy túrótortába való. Szépen színez (például egy márványozott túrótortát) és
olyan íze van, hogy meg kell tőle bolondulni J
Hozzávalók:
1 kg bodza bogyó (tisztítva mérve)
1 kg bodza bogyó (tisztítva mérve)
löttyintésnyi (házi) vanília esszencia
cukor, vagy egyéb édesítőszer, ízlés szerint
lekvárzselésítő (pektin)
pár csepp frissen facsart citromlé
sterilizált lekváros üvegek
Ezt a lekvárt a nemesített bodza fajtából szoktam készíteni. A bodzabogyókat leszedegetem a szárról,
megmosom és főzöm 8-10 percig. Botmixerrel turmixolom és szitán átpasszírozom a
cuccot, így megszabadulok az apró magvaktól és a bogyók héjától. A szűrt levet
visszateszem a lekvárfőző edénybe, ha kell, édesítem minimális mennyiségű
cukorral (vagy egyéb édesítőszerrel), elkeverek benne pár csepp frissen facsart
citromlevet, beleszórom a pektint (rá van írva a csomagolásra, hogy
mennyi gyümölcshöz mennyi pektin kell, de én most kevesebbet tettem bele mert egy hígabb változatra vágytam) és még 3-5 percig főzöm. Elkeverem benne
a vanília esszenciát, majd sterilizált* kisméretű üvegekbe szedem. Lezárom,
fejtetőre állítom 5 percre (ez alatt vákuum képződik és tuti nem romlik meg a
lekvár), majd száraz dunsztban (egy kosárban, plédek között, bebugyolálva)
hagyom lassan kihűlni, majd irány a kamrapolc.
* a lekváros
üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még alaposabban leöblítem és tepsire
sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal együtt. Betolom a 120-130 C-fokra
előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg elkészül a lekvár. Mosogatógépben,
90 fokos programon is tökéletes a csírátlanítás.