Megérkezésünk napjának élményeiről itt, a második nap
történéseiről itt, a harmadik nap történéseiről itt olvashatsz.
A reggelit követően ellátogattunk a Chiaramonte hegyi
falu lábánál, festői környezetben elhelyezkedő Pianogrillo nevű biogazdaságba,
ahol a tulajdonos Lorenzo Piccione volt a házigazdánk. A család története hosszú
időkre nyúlik vissza, es a közel 100 hektáros birtok évszázadok óta olívafáknak,
szőlőtőkéknek és citrusoknak ad otthont, meg a szicíliai fekete malac fajtának, a suino
neronak, amiből Lorenzóék isteni szalámit készítenek.
Miután meglátogattuk a
hatalmas családi birtokot, megkóstoltuk az olasz piacon híres, több Michelin
csillagos étteremben is felszolgált, prémium minőségű pianogrillo olívaolajat
(a Particela 34 nevű olajukat évek óta használom, az egyik kedvenc saláta
olajam. Pesten a Buono-ban szoktam venni). A birtok bio borainak megismerését hordós
tételeket kóstolásával kezdtük a pincében.
Ebédünket a birtok hatalmas,
árnyas teraszán fogyasztottuk el, majd végigkóstoltunk egy borsort, amiben igen
figyelemreméltó tételek is akadtak, pár palackkal hoztunk haza is a
kedvencekből. Lorenzónak ízlett a pálinkánk, egy rúd szalámival viszonozta, meg
a búcsúzóul kihozott isteni olasz brandyvel, amihez foghatót még nem ittunk.
Különleges élmény volt!
A birtokon Bed&Breakfast szállás is van, a kertben medence, lehet lovagolni, meg gyönyörködni a mesés tájban és a sok száz éves olajfákban...
Ebéd után elbúcsúztunk Lorenzóéktól és Scicli felé vettük
az irányt, ugyanis délután a város egyik neves éttermében, az Al Galu-ban
főzőkurzus várt ránk.
A főzőkurzus előtt jutott idő egy kis városnézésre, fagyizásra. Belecsöppentünk egy esküvőbe és a mostanság legnépszerűbb olasz sorozat forgatásába is, így a fagyizás sem volt eseménytelen.
A főzőkurzus előtt jutott idő egy kis városnézésre, fagyizásra. Belecsöppentünk egy esküvőbe és a mostanság legnépszerűbb olasz sorozat forgatásába is, így a fagyizás sem volt eseménytelen.
Délután ötkor beléptünk az AL Galu étterem ajtaján és egy
„személyzeti” Moak kávé után (amely az egyik legjobb volt, amit kint ittam és hál'istennek az Ízbisztróban is van), Luca
Giannoneval, a főszakáccsal (és egyben tulajdonossal) neki álltunk második főzőkurzusunknak,
melynek a halak és tengeri herkentyűk adták a gerincét.
Készítettünk egy antipastot,
1 primot,1 secondot és egy egyszerű, ám annál finomabb desszertet, majd az
elkészített vacsorát az étteremben finom helyi borok kíséretében fogyasztottuk
el. Nem ez volt az első, étterem konyhájában szervezett főzőkurzus amin részt
vettem, de kétség kívül ez volt az eddigi legélvezetesebb!
Folytatás itt.
Ha részt vennél egy Szicíliai gasztrotúrán, jó szívvel ajánlom az Ízbisztró csapatát!
Itt tudsz jelentkezni a legközelebbi túrára. Nyugodtan hivatkozz rám!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.