2020. február 3.

Quinoás-gombás pulykamell



Január eleje óta újra tartom a napi 1200 kalóriás étrendet. Aki számolt már kalóriát, tudja, hogy napi 1200 kalóriába bizony nem sok minden fér bele… nem mondom, hogy éhezem, de vannak napok, mikor bizony a túlélésre játszom. Van, hogy szívesen megennék reggelire egy magvas kiflit, de mivel csak a kifli 325 kcal, marad a puffasztott rizs szelet (ami csak 38), vagy néha a 10 dekánként 97 kalóriás felvágottam inkább 2 szívsaláta levél közé pakolom, hogy megspóroljam azt a 38 kalóriát is… Nem tudom, mások hogyan sáfárkodnak, de nekem napi 160 gramm szénhidrát nem fér bele az 1200 kalóriába. Mostanában napi 40-60 gramm szénhidrátot fogyasztok, ami nem sok, és csak remélni tudom, hogy a diéta hatodik-hetedik hetében nem következik be a menetrendszerű vércukorszint zuhanás, amitől szabályosan rosszul vagyok és olyankor gondolkodni sem tudok rendesen. Mielőtt megindulna a „mozogj, akkor nem kell kalóriát számolnod” komment áradat jelentem, mozgok. Heti 3X egy óra úszás, heti 1 egy óra torna (jóga-szerű) és igyekszem, hogy az okos karórámon lehetőleg minden nap legyen tűzijáték, ami akkor van, ha megvan a 10.000 lépés. Tudom, lehet ezt még fokozni, és fogom is, de a fokozatosság elvének híve vagyok.

A hétvégén előkaptam a diétám alappillérjeit, a gombát és a pulykamellet és alkottam. Eszembe jutott, hogy nemrég kaptam quinoát, hát tettem azt is az ételbe. És milyen jól tettem! Végre olyan laktató étel született, aminek a kalóriatartalma is igen barátságos, az íze pedig ellenállhatatlan. Annyira jó, hogy egymás után kétszer is megfőztem, hogy másnap tudjak belőle vinni irodai ebédnek is. Első alkalom, hogy quinoával főzök (eddig valahogy idegenkedtem tőle), de megnyert és jó hír, hogy Európában, sőt itthon is megterem, nem kell feltétlen a Dél-Amerikában termettet venni.
Alacsony a szénhidrát tartalma, a kalória tartalma sem nyaldossa az eget, és ha igaz, amit írnak róla, igazi szuperélelmiszer.

Hozzávalók 4 adaghoz:
550 g pulykamedalion
csirkefűszer, ízlés szerint
10 ml olívaolaj
500 g barna csiperkegomba
150 g quinoa
150 g lilahagyma
1 dl száraz fehérbor
2 evőkanál (20 ml) chiliszósz (opcionális, ha nem szereted a csípőset, hagyd ki, vagy használj kevesebbet)
a tálaláshoz: 1 csokor újhagyma zöld része, vékonyra szeletelve

Az olívaolajon kevergetve megkérgezem a falatnyi csíkokra vágott, csirkefűszerrel bőkezűen megszórt pulykamedaliont. Ha már aranybarnák, kiszedem a pulykahúst az edényből és félreteszem. A pulykahús helyére, a serpenyőbe teszem a félholdra szeletelt lila hagymát, és a vékonyra szeletelt gombát. Hozzákeverem a chili zószt, hozzáöntöm a bort, lefedem és hagyom pár percig dinsztelődni. Közben egy szűrőben alaposan átöblítem a quinoát (hogy véletlenül se legyen kesernyés), majd hozzáadom a hagymás gombához, és felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel (alaplével még jobb lenne). Visszateszem az edénybe a pulykamell csíkokat is, alaposan átkeverem, lefedem, és néha megkevergetve hagyom, hogy 15-20 perc alatt puhára párolódjon az ízes szaftban a quinoa, a többi hozzávalóval együtt. Ha elkészült, elzárom alatta a hőforrást, és lefedve hagyom 8-10 percig pihenni. Tálaláskor finomra vágott újhagyma zöldjével szórom meg.

Számításaim szerint egy 300 grammos adag 300 kcal-át tartalmaz.



A bejegyzést a Magyar Pulykaszövetség és a Magyar Baromfi Terméktanács szponzorálta, és a ChefGomba barna csiperke gombájával készült. Köszönet érte.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.