Szoktatok
vasárnaponként ráérősen reggelizni? Mi rendszeresen összejövünk legkedvesebb
barátainkkal és régimódi, pezsgős villásreggeliket tartunk. Ilyenkor ráérünk
megbeszélni mi történt amióta legutóbb találkoztunk, mi újság a gyerekekkel, mi
újság a nagyvilágban.
Ma nálunk volt a soron következő vasárnapi brunch, és mivel a napokban narancsos kevertet sütött mindenki egyik kedvenc facebook csoportomban, nem maradhattam ki én sem. Az alapreceptet megtartottam, de feldobtam egy kis kardamommal, ami igen jól illik a narancs ízéhez. Cukormentes házi baracklekvárom adtam hozzá, a porcukrozást meg mellőztem.
Ma nálunk volt a soron következő vasárnapi brunch, és mivel a napokban narancsos kevertet sütött mindenki egyik kedvenc facebook csoportomban, nem maradhattam ki én sem. Az alapreceptet megtartottam, de feldobtam egy kis kardamommal, ami igen jól illik a narancs ízéhez. Cukormentes házi baracklekvárom adtam hozzá, a porcukrozást meg mellőztem.
Hozzávalók:
4
nagy méretű tojás
200
g cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
240
ml olaj (én szőlőmagolajat használtam)
2
(lehetőleg kezeletlen) narancs frissen reszelt héja
240
ml narancslé
300
g liszt
12
g sütőpor
1 csapott mokkáskanálnyi őrölt kardamom
120
ml narancslé meglocsolni a süteményt sütés után
vaníliás
porcukor és (házi) lekvár a tálaláshoz (opcionális)
A
tojásokat felütöm és a cukorral (vagy édesítőszerrel) habosra keverem egy
tálban. Hozzáadom az olajat, a reszelt narancshéjat, a narancslevet és jól
összekeverem. 2-3 részletben beleszitálom a lisztet, az őrölt kardamomot és sütőport és azzal is
elkeverem. A híg tésztát 24 cm átmérőjű szilikon kuglófformába öntöm és 160
Celsius-fokra előmelegített sütőben 50-55 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Akkor jó, mikor a
tészta legvastagabb részébe szúrva egy hurkapálcikát, a pálcikára tészta már
nem ragad, de a tészta tapintásra még ruganyos (kiszárítani sem szabad). A
teteje meg fog repedni, de sebaj, ha kiborítom a sütőformából a repedés majd az
alján lesz.
Mikor kiveszem a sütőből pár percig pihentetem még a kuglóf formában, majd tányérra borítom, meglocsolom narancslével, majd ha kihűlt (megszórom vaníliás porcukorral), szeletelve, házi lekvárral tálalom.
Mikor kiveszem a sütőből pár percig pihentetem még a kuglóf formában, majd tányérra borítom, meglocsolom narancslével, majd ha kihűlt (megszórom vaníliás porcukorral), szeletelve, házi lekvárral tálalom.
Karin Goren receptje
alapján. Éva, köszönöm, hogy megosztottad!