Nem úgy megyek a henteshez, hogy na, ma oldalast fogok
sütni, de ha szépet találok, megveszem. Ez olyan szép volt, hogy majd
megszólalt, jött hát velem haza, és istenien szaftosra sütöttem. A titok: a
sóoldatban való pácolás, amit pár éve Heston Blumenthal egyik műsorában láttam
(az ozmózison alapuló tudományos magyarázattal is szolgált a műsorban) és azóta
sikeresen alkalmazom mindenféle húsokon, a szárnyastól a sertésig.
Hozzávalók 4 főre:
Hozzávalók 4 főre:
A pácléhez:
só és víz
1 fej vöröshagyma
só és víz
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
zöldfűszer (kakukkfű, és/vagy rozmaring, opcionális)
A sütéshez:
1,2 kg sertés oldalas
50 g vaj
2 ek olívaolaj
50 g vaj
2 ek olívaolaj
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2-3 szál sárgarépa, petrezselyem gyökér, paszternák (ízlés szerinti összeállításban)
1 fej fokhagyma
2-3 szál sárgarépa, petrezselyem gyökér, paszternák (ízlés szerinti összeállításban)
Az feldarabolt oldalast 10%-os sóoldatba teszem 12-24 órára,
hideg helyre (lefedve, télen teraszra, amúgy hűtőszekrénybe). A sóoldat úgy
lesz 10%-os, hogy 10 dkg sót felöntök annyi vízzel, hogy összesen 1 liter
legyen. Kevergetve feloldom benne a sót, majd ízesítem egy fej karikára vágott
vöröshagymával és reszelek bele 2-3 gerezd fokhagymát is. Van, hogy zöldfűszer
is kerül bele (kakukkfű, és/vagy rozmaring), az tovább aromatizálja a páclevet,
amitől a hús mesésen szaftos lesz. A lényeg, hogy a páclé ellepje a húst, így
ha nem elég az 1 liter (nem szokott elég lenni), 20 deka sót öntök fel két
literig vízzel.
Sütés előtt kiveszem a húst a pácléből, lecsöpögtetem, megszárítgatom, majd sózom, borsozom, vagy kedvenc házi fűszerkeverékemmel fűszerezem (amit kimondottan oldalas sütéshez készítek) és minden oldalát körbepirítom egy serpenyőben a felhevített olívaolaj-vaj keveréken, ezzel a hús felületén bezáródnak a pórusok és sülés közben még inkább benne maradnak a húsnedvek, ami a végeredmény szaftosságát garantálja. Sütőtálba teszem, amiben „megágyazok” a húsnak nagyobb darabokra vágott sárgarépával, petrezselyemmel, paszternákkal, negyedelt vöröshagymával, és héjastól, vízszintesen elfelezett fej fokhagymával. A serpenyőben maradt ízes pörcöket feloldom egy kevés borral, a szaftot és a maradék bort ráöntöm a húsra és alufóliával letakarom a sütőtálat. 170-180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom, puhulásig (azaz egy-másfél órát) lefedve párolom, majd a fóliát levéve, a szaftjával gyakran locsolgatva pirosra sütöm. Mennyei, szaftos sült oldalas a végeredmény és a sült gyökérzöldségek sem utolsók…
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.