2020. február 22.

Gombás-májas vendégváró


Vacsoravendégeinknek egy előre elkészíthető, majd langyosan, vagy hidegen egyaránt finom gombás-májas előétellel készültem. Bármilyen gomba mehet bele, én most bébi sárga laskagombát sütöttem bele, és hogy még gombásabb legyen az íze, tettem bele egy kiskanálnyi szárított shiitake gombát, amit előzőleg porítottam.

Hozzávalók egy kisebb kalácsformához:
5 tojás
7-8 db csirkemáj
10 dkg kacsazsír
1 fej vöröshagyma
20 dkg bébi sárga laskagomba
1 kiskanál porított, szárított shiitake gomba
10 dkg füstölt edámi sajt
fél piros kaliforniai paprika
1 kis csokor friss petrezselyem
morzsolt majoránna és oregánó, ízlés szerint
só, frissen őrölt bors

A májat megtisztítom, és falatnyi darabokra vágom. A vöröshagymát megpucolom, kettévágom és vastagabbra szeletelem, majd kacsazsírban üvegesre sütöm, közben sózom, borsozom, fűszerezem majoránnával és oregánóval. Hozzáadom a csirkemájat, és addig sütöm, míg a külsejének megváltozik a színe. Ilyenkor a közepe még nyers, de sebaj, mert a sütőben úgyis elkészül, nem kell attól félni, hogy nyers marad.
A bébi laskagombát keskeny csíkokra széttépkedem, majd kevés kacsazsíron lepirítom. Finoman sózom, borsozom. 1/2 piros kaliforniai paprikát és a füstölt sajtot kis kockára vágom. Egy tálban felverek 5 db tojást, belekeverem a porított szárított shiitake gombát (amitől még gombásabb lesz a vendégváró előételem íze), a sült májat, a paprikát, füstölt sajt kockákat, aprított petrezselymet és a sült gombát. Elkeverem, sózom, borsozom, majd egy szilikon (vagy sütőpapírral bélelt) formába téve 180 Celsius-fokos sütőben 30 perc alatt megsütöm. Langyosan, vagy hidegen, szeletekre vágva kínálom.
Én tettem a közepébe 2 tojást, amit előzőleg lefagyasztottam, majd megpucoltam és úgy, fagyosan a sütőforma közepébe rejtettem a májas-gombás-sajtos masszába. Mivel a tojás fagyos volt, mire megsült az egész a tojás is elkészült, de nincs a sárgája körül az a vékony zöldes csík, ami jellemző a túlfőtt tojásra, és a fehérje is fehér maradt, nem szürkült be, mint anyáink stefánia fasírtjába szokott. Lehet bele nyugodtan főtt tojást is tenni, vagy ki is lehet hagyni a közepéből a tojást. Annak, hogy én fagyos tojást tettem bele csak esztétikai oka volt.

Takácsné Halmosi Ilona receptje volt az ötletadó.

A gombáért köszönet a CHEF gombának!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz