2020. február 17.

Fokhagymás-tormás cékla



A legjobb ízű cékla savanyúság, amit valaha készítettem. Se nem túl édes, se nem túl savanyú, hanem harmonikus, és kerek az íze, olyan „éppen jó”, a fokhagyma és a friss torma meg kellően megbolondítja.


Hozzávalók:
1 kg cékla
fél fej fokhagyma
ujjnyi darab friss torma
fél kávéskanálnyi köménymag (őrölt is lehet)
3 dl víz
2 evőkanál almaecet (balzsamecettel még finomabb)
2 csapott evőkanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
1 csapott kávéskanál só

A céklákat megmosom, egyenként alufóliába bugyolálom, és sütőben egy-másfél óra alatt puhára sütöm. Közben megtisztítom, gerezdekre szedem és szétnyomom a fokhagymát, meghámozom, majd finomra reszelem a tormát. Elkészítem a savanyúság levét (víz, ecet, cukor, só) és forralok rajta egyet.
A megsült céklát még melegen meghámozom, és a reszelő nagyobb lyukú oldalán lereszelem (vagy vékonyra szeletelem), hozzákeverem a fokhagymát, a tormát és a köményt. Rátöltöm a forró levet, csírátlanított (csatos) üvegbe kanalazom, letömködöm, lezárom, és ha megbontottam, a hűtőben tárolom, míg el nem fogy. Ha nagyobb mennyiséget készítenék, lével együtt felforralnám, üvegbe tenném és mint a lekvárokat szoktam, lezárás után fejtetőre állítanám pár percre, majd egy napig szárazdunsztba tenném (plédek közé).

Saly Noémi receptje alapján.