Számomra
a burek annyira összetartozik a horvát tengerparti nyaralással, mint borsó, meg
a héja. Imádjuk az ízét, a ropogósságát, szeretjük langyosan, hidegen, bárhogy.
A nyári emlékeket idéztem vissza ezzel az itthon készült burekkel, amibe most
darált pulykacombból készült a töltelék, friss kakukkfűvel fűszerezve.
Hozzávalók:
30 dkg darált
pulykacomb
2 fej vöröshagyma
2 fej vöröshagyma
1-2 evőkanál olívaolaj
+ a sütőedény kikenéséhez, és a réteslapok közé
kis
csokor friss kakukkfű
ízlés szerint só és frissen őrölt bors
6 db friss réteslap
ízlés szerint só és frissen őrölt bors
6 db friss réteslap
Egy
serpenyőben felhevítek 1-2 evőkanál olívaolajat, és kevergetve aranybarnára pirítom
rajta az aprított vöröshagymát. Hozzáadom a darált pulykahúst, rátépkedem a
kakukkfű leveleit, sózom, borsozom és zsírjára pirítom a tölteléket.
A réteslapokat kiterítem, és egymásra téve nedves konyharuhával letakarom, hogy amíg összeállítom a bureket, ne száradjanak ki.
Egy közepes méretű öntöttvas serpenyőt (vagy bármilyen kerek sütőformát) vékonyan kiolajozok, kibélelem 3 réteslappal úgy, hogy a túllógó széleket nem vágom le, majd ráhajtom, ha belekerült a töltelék. Kenőecsettel finoman olívaolajat kenek a réteslapra, majd terítek rá még egy lapot (középre), rákanalazom a hagymás-húsos tölteléket, betakarom egy lap rétestésztával, és megkenem azt is olajjal. Ráhajtom a túllógó széleket, finoman megkenem azokat is olajjal, majd betakarom még egy réteslappal, amit szintén finoman megkenek. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Langyosan, szeletelve tálalom.
A réteslapokat kiterítem, és egymásra téve nedves konyharuhával letakarom, hogy amíg összeállítom a bureket, ne száradjanak ki.
Egy közepes méretű öntöttvas serpenyőt (vagy bármilyen kerek sütőformát) vékonyan kiolajozok, kibélelem 3 réteslappal úgy, hogy a túllógó széleket nem vágom le, majd ráhajtom, ha belekerült a töltelék. Kenőecsettel finoman olívaolajat kenek a réteslapra, majd terítek rá még egy lapot (középre), rákanalazom a hagymás-húsos tölteléket, betakarom egy lap rétestésztával, és megkenem azt is olajjal. Ráhajtom a túllógó széleket, finoman megkenem azokat is olajjal, majd betakarom még egy réteslappal, amit szintén finoman megkenek. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tolom és 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm.
Langyosan, szeletelve tálalom.
A
bejegyzést a Magyar
Pulykaszövetség és a Magyar Baromfi
Terméktanács szponzorálta, köszönet érte.