Többször
sütöttem már, örök hálám Móninak a receptért. Brutálisan csokis, és annyira
finom, hogy meg kell tőle bolondulni, ugyanakkor igencsak tömény, elég belőle
egy kisebb szelet is fejenként. Amire mindenképp érdemes odafigyelni: nem
szabad túlsütni! Estem már abba a hibába, hogy „nem úgy néz ki, mintha jó
lenne, sütöm még pár percet”, de nem érdemes, mert menthetetlenül száraz lesz a
végeredmény és azt ugye nem akarjuk…
Hozzávalók:
Hozzávalók:
10
dkg étcsoki (én legalább 70% kakaótartalmút használok)
15
dkg vaj (vagy 17 dkg margarin)
12
dkg cukor
3
tojás
2
evőkanál holland kakaópor (cukrozatlan)
10
dkg liszt
A
ganache-hoz:
20
dkg étcsokoládé
2
dl zsíros tejszín (30%)
A
sütőt előmelegítem 180 Celsius-fokosra. Vízgőz felett összeolvasztok 10 dkg
étcsokit 15 dkg vajjal, egyneművé keverem, majd a gőzről levéve hozzákeverem a
cukrot, egyesével beleütöm a tojásokat, gépi habverővel jól eldolgozom
mindegyiket a masszába.
Belekeverem a kakaóport és a lisztet, majd sütőpapírral bélelt 18 centiméter átmérőjű tortaformába öntöm, és max. 17 percig sütöm (a közepe kicsit lágy marad, de úgy kell lennie). A tortaformában hagyom kihűlni.
Belekeverem a kakaóport és a lisztet, majd sütőpapírral bélelt 18 centiméter átmérőjű tortaformába öntöm, és max. 17 percig sütöm (a közepe kicsit lágy marad, de úgy kell lennie). A tortaformában hagyom kihűlni.
A
ganache-hoz egy edénybe tördelem a csokit, ráöntöm a forráspontig
felforrósított tejszínt, békén hagyom 3-4 percig, majd addig kevergetem, amíg
fényes, egynemű nem lesz a massza. Akkor ráöntöm a tortagyűrűvel körülvett
kihűlt tortalapra, és hűtőbe teszem, amíg meg nem dermed (2-3 órára). Leveszem
róla a tortakarikát, tortatálra helyezem, és valamilyen gyümölccsel díszítem a
tetejét tálalás előtt (a képen épp zsidócseresznye, azaz physalis van rajta).
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.