2019. április 2.

Medvehagymás répakence zsázsa csírával



Az egyik kedvenc tavaszi kencém következik, melynek receptjére pár éve a facebookon akadtam rá. Épp volt hozzá minden itthon, elkészítettem és annyira ízlett, hogy minden tavasszal visszatapsoljuk. Zsázsa csírával valami isteni!

Hozzávalók:
3-4 db sárgarépa
1 tojás sárgája
fél dl (szőlőmag) olaj
2 teáskanál  (házi, magos) mustár
fél citrom frissen facsart leve
1 kiskanál méz
só, ízlés szerint
fél csokor (50 g) medvehagyma
a tálaláshoz friss kenyér (vagy pirítós) szeletek és zsázsa csíra

A répát meghámozom, finomra reszelem, és lesózva állni hagyom negyed órát. Közben kézi robotgéppel, vagy sima habverővel elkezdek kikeverni 1 tojássárgáját pici sóval és szinte cseppenként hozzácsurgatom az olajat, azaz majonézt készítek. Hozzáadok 2 teáskanál mustárt (lehet magos is), fél citrom frissen facsart levét és 1 kiskanál mézet. Felhabosítom az öntetet, majd összekeverem a kinyomkodott répával. Vékony szalagokra aprítok fél csokor (50 g) medvehagymát, azt is hozzákeverem és ha kell, igazítok az ízén pici sóval, majd 6-8 órát hűtőben hagyom összeérni az ízeket. Friss, vagy pirított kenyéren, zsázsacsírával megszórva tálalom.

Rattner Réka receptje alapján.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz, mostanában ott aktívabb vagyok.