2015. július 31.

Házi fűszerkeverék sült oldalashoz


Időnként elkap a hév és sorban készítem a házi fűszerkeverékeket, a napokban mutatok is párat a „termésből”. Egyik legjobban sikerült darab az, amivel oldalast sütöttem.

Hozzávalók a fűszerkeverékhez:
1 evőkanál füstölt fűszerpaprika (pimentón de la vera)
2 evőkanál szárított oregánó
2 evőkanál szárított rozmaring 
2 evőkanál granulált fokhagyma
½ teáskanál őrölt színes borskeverék
1 teáskanál (parajdi) só

 Elkészítem a fűszerkeveréket: késes robotgépbe teszem a hozzávalókat, majd pulzáló mozgással nyomkodva az indító gombját, jól összekeverem. Nagyvonalúan beszórom vele a feldarabolt egy-másfél kilónyi sertés oldalast, a darabokat pici olívaolajjal kikent sütőedénybe sorakoztatom, öntök alá kb. 1 dl fehér (száraz) bort, letakarom alufóliával, és betolom a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. 1 órán át sütöm (vagy ameddig vajpuha a hús), majd leveszem róla a fóliát és a saját szaftjával locsolgatva, időnként megforgatva szép pirosra sütöm. Egy könnyű salátával finom ebédünk volt.