2015. augusztus 14.

Szarvasgombás kacsamájkrém


Szombaton (2015 augusztus 15) Szarvasgomba Ünnep lesz Jásziványban, erre az alkalomra készítettem ezt a májkrémet, amit a reggel 9 órakor kezdődő "szarvasgombás reggeli" keretében meg is kóstolhatnak azok, aki ellátogatnak a rendezvényre. Szuperjó programok lesznek, aki teheti, jöjjön el!


Hozzávalók:
fél kg hízott kacsamáj
200 g vaj + 50 g a kész májkrém tetejére
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 cl cognac, brandy, vagy calvados
só, frissen őrölt bors ízlés szerint
kb. 50 g friss szarvasgomba (most nyári szarvasgomba - tuber aestivum)


Egy méretes serpenyőben megolvasztok 100 g vajat, rádobom az aprított hagymát és a szeletelt fokhagymát, kevergetve üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a megtisztított, darabokra vágott kacsamájat. Tekerek rá borsot és fedő alatt addig sütöm, míg a májból villapróbára (szúrásra) nem távozik véres szaft. Hagyom zsírjára sülni, megsózom és kiszedem a serpenyőből. A visszamaradt pörkökre öntöm a konyakot és meggyújtom (flambírozom). Ha a lángok kialszanak, a serpenyő tartalmát is hozzáadom a sült májhoz és a maradék vajjal blenderben (így krémesebb a végeredmény), késes robotgépben vagy botmixerrel (így rusztikusabb a végeredmény) turmixszolom. Belekeverem a finomra reszelt szarvasgombát és ha kell, igazítok az ízén sóval, borssal. Alaposan elmosogatott, csatos befőttes üvegbe szedem, a tetejére öntök egy réteg olvasztott vajat, ez megóvja az oxidációtól és így tovább (2-3 napig) eláll (hűtőszekrényben!). Beteszem a hűtőbe dermedni, pár óra elteltével már fogyasztható pirítósra, vagy friss kenyérre kenve.