2012. szeptember 23.

Mentás zöldborsókrémmel töltött kenyérkosárkák


Édesanyám névnapját ünnepelte tegnap a barátnőivel, az ebéd egyik előétele volt ez a kosárka. Érdemes minél vékonyabbra szeletelt toast kenyeret venni hozzá, mert csak azt lehet úgy beleigazítani a sütőformába, hogy ott is maradjon és kosárka formát öltsön, mire megsül.

Hozzávalók 24 kosárkához:
1 csomag szeletelt toast kenyér (24 szeletes)
900 g zöldborsó (mirelit)
3 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
125 g natúr krémsajt
1 kis csokor friss menta
1,5-2 dl tej (szójatejjel még finomabb!), vagy tejszín
só és frissen őrölt bors

A kosárkákhoz a toast kenyérszeleteket a sodrófával egyenként  elvékonyítom, majd virág alakú kiszúró formával  kivágom  és bele igazítom egy kivajazott fém muffin tepsi mélyedéseibe. 5-8 percre (vagy amíg kis színt kapnak) betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Ha megpirultak, kiveszem és hűlni hagyom.
Elkészítem a borsókrémet: az olaj-vaj keverékén megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, hozzáadom a zöldborsót, megszórom kevés sóval, tekerek rá borsot és kevergetve párolom addig, míg a zöldborsó megpuhul, de nem veszti el az üde, zöld színét. Ekkor átmerem egy blenderbe és maréknyi friss mentával, meg annyi (szója)tejjel, vagy tejszínnel össze turmixszolom (botmixerrel is lehet, de blenderbe simább a végeredmény) amennyitől krémes lesz. Összekeverem a sajtkrémmel és hagyom teljesen kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt, nyomózsák segítségével betöltöm a kenyér kosárkákba. Zöldséggel (koktélparadicsom, retek), olajbogyóval, zöldfűszerrel díszítve tálalom.