Édesanyám névnapját ünnepelte tegnap a barátnőivel, az
ebéd egyik előétele volt ez a kosárka. Érdemes minél vékonyabbra szeletelt
toast kenyeret venni hozzá, mert csak azt lehet úgy beleigazítani a
sütőformába, hogy ott is maradjon és kosárka formát öltsön, mire megsül.
Hozzávalók 24 kosárkához:
1 csomag szeletelt toast kenyér (24 szeletes)
900 g zöldborsó (mirelit)
3 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
125 g natúr krémsajt
1 kis csokor friss menta
1,5-2 dl tej (szójatejjel még finomabb!), vagy tejszín
só és frissen őrölt bors
A kosárkákhoz a toast kenyérszeleteket a sodrófával egyenként
elvékonyítom, majd virág alakú kiszúró formával
kivágom és bele igazítom egy kivajazott fém muffin tepsi mélyedéseibe. 5-8
percre (vagy amíg kis színt kapnak) betolom a 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe.
Ha megpirultak, kiveszem és hűlni hagyom.
Elkészítem a borsókrémet: az olaj-vaj keverékén megdinsztelem
az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, hozzáadom a zöldborsót, megszórom
kevés sóval, tekerek rá borsot és kevergetve párolom addig, míg a zöldborsó
megpuhul, de nem veszti el az üde, zöld színét. Ekkor átmerem egy blenderbe és
maréknyi friss mentával, meg annyi (szója)tejjel, vagy tejszínnel össze
turmixszolom (botmixerrel is lehet, de blenderbe simább a végeredmény)
amennyitől krémes lesz. Összekeverem a sajtkrémmel és hagyom teljesen
kihűlni. Közvetlenül tálalás előtt, nyomózsák segítségével betöltöm a kenyér
kosárkákba. Zöldséggel (koktélparadicsom, retek), olajbogyóval, zöldfűszerrel
díszítve tálalom.