A saltimbocca („ugorj a számba”) az egyik legegyszerűbben
elkészíthető fogás, mely nemcsak az olaszoknál, hanem Svájc déli részén, a
spanyoloknál és a görögöknél is népszerű, még ha nem is mindenütt saltimbocca-nak hívják.
Az eredeti verzió borjúhúsból készül, jóféle levegőn szárított sonkával (prosciutto)
és friss zsályával, amit egyszerűen ráfektetnek a húsra, fogpiszkálóval rátűznek
(vagy rolószerűen feltekerik) majd kevés borral locsolgatva, vajon megsütik.
Hozzávalók:
eredetileg szeletelt borjúhús (de készítik sertés szűz-,
csirkemell-, vagy pulykamellből is)
vékonyra szeletelt, levegőn szárított, érlelt sonka
friss zsálya levelek
só és frissen őrölt bors
kevés vaj és olívaolaj a sütéshez + 1 evőkanálnyi hideg vaj, felkockázva
1 dl jó minőségű rozé, lehet akár félédes is (az
olaszok Marsala borral készítik)
A húst nyújtófával, két fólia között kicsit kinyújtom (a
klopfolás túl durva lenne), hosszúkás csíkokra vágom, akkorákra, hogy tényleg 2
falatból be tudjon ugrani az ember szájába:-) Sózom, borsozom és mindegyik szeletre
fektetek egy-egy hajszálvékony szelet
levegőn szárított sonkát, meg egy szép, friss zsályalevelet, majd
fogpiszkálóval rögzítem.
Az így elkészült
„csomagokat” vaj-olívaolaj keverékén megsütöm,
oldalanként másfél-két percig.
A megsült hússzeleteket kiveszem (közben lefotózom:-)),
lefedve meleg helyre teszem, a serpenyőben maradt pörzsanyagot egy deci rozé borral felöntöm, nagy lángon besűrítem,
majd még egy evőkanálnyi jeges vajat adok hozzá. Ha a vaj elolvadt,
visszateszem bele a hússzeleteket, s még egyszer átmelegítem, vigyázva, hogy a
hús ki ne száradjon.
Tejszínes krumplipürével ettük és csak hümmögtünk… Valami
isteni!
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.