2012. szeptember 13.

Uborka gazpacho, Gordon Ramsay után szabadon


Frissítő, üde nyári leves, mint minden gazpacho. Lehet pohárból inni, vagy ilyen cuki kis tálkákban kínálni, amiket a Pataki kerámiánál szereztem be. (sok szép edényük van)

Hozzávalók:
3 dl zöldségalaplé
4 egész uborka
2 dl zsíros tejszín (30%-os, NEM főzőtejszín!)
10 dkg frissen reszelt torma
2-2 evőkanálnyi friss bazsalikom, tárkony, snidling (és turbolya), aprítva
150 g mascarpone
pár csepp citromlé
tengeri só és frissen őrölt bors
paprika pehely, a tálaláshoz (opcionális)

Gordon szerint meg kellene hámozni az uborkát, én nem teszem, csak hosszában elfelezem és kikaparom a magvait. Egy részét nagyon apró kockákra vágom és félreteszem levesbetétnek, a többit blenderben összeturmixolom a tejszínnel, friss fűszernövényekkel, zöldség alaplével, frissen reszelt tormával és mascarponéval. Ízesítem pár csepp citromlével, sózom, borsozom és  jól behűtve tálalom a kockára vágott, félretett uborkával, megszórom egy csipet paprikapehellyel.

Recept: Gordon Ramsay: Ízek bűvöletében (kapható a T.Bálint Kiadónál).