Frissítő, üde nyári leves,
mint minden gazpacho. Lehet pohárból inni, vagy ilyen cuki kis tálkákban
kínálni, amiket a Pataki kerámiánál szereztem be. (sok szép edényük van)
Hozzávalók:
3 dl zöldségalaplé
4 egész uborka
2 dl zsíros tejszín (30%-os, NEM főzőtejszín!)
10 dkg frissen reszelt torma
2-2 evőkanálnyi friss bazsalikom, tárkony, snidling (és
turbolya), aprítva
150 g mascarpone
pár csepp citromlé
tengeri só és frissen őrölt bors
paprika pehely, a tálaláshoz (opcionális)
Gordon szerint meg kellene hámozni az uborkát, én nem
teszem, csak hosszában elfelezem és kikaparom a magvait. Egy részét nagyon apró
kockákra vágom és félreteszem levesbetétnek, a többit blenderben
összeturmixolom a tejszínnel, friss fűszernövényekkel, zöldség alaplével,
frissen reszelt tormával és mascarponéval. Ízesítem pár csepp citromlével,
sózom, borsozom és jól behűtve tálalom a
kockára vágott, félretett uborkával, megszórom egy csipet paprikapehellyel.
Recept: Gordon Ramsay: Ízek bűvöletében (kapható a T.Bálint Kiadónál).