Macaron őrület van Magyarországon (is). Szerintem a macaron
legalább annyira megosztó, mint a koriander, vagy szereti valaki (mit szereti,
imádja, rajong érte), vagy nem szereti és nem is érti, mi ez az őrület macaron
ügyben. 2012. március 20.-án volt az első, nagy sikerű honi Macaron nap, a
rendezvényt osztatlan siker övezte, a rajongók boldogan hódolhattak
imádatuknak.
A lelkes macaron imádók otthon gyakorolják a macaron sütést,
a gasztroblogokon is dúl a macaron őrület, mi több, a macaron napot megelőző
délutánon jó páran összejöttünk a Kuktanodában, jót beszélgettünk, közben a
hozzáértők sütöttek macaront, a jelenlévő érdeklődők elleshették a fortélyokat és
arra is rájöttünk, hogy a nyírfacukor, meg az a fajta mandulaliszt, ami úgy
készül, hogy előbb kisajtolják belőle a mandula olajat, csak aztán őrlik a
magot, teljesen alkalmatlan a macaron sütésre.
Jómagam nem rajongok kellően érte. Évente 2-3 alkalommal (leginkább
külföldön) belefutok egy „kötelezően megkóstolandó” tételbe, részt vettem egy
Mihályi László vezette macaron kurzuson is, de itthon még nem sütöttem. Eddig. (Piszke azonban nagymestere a macaron sütésnek)
A skót származású Jill Colonna közel 20 esztendeje Párizsban
él és minden kétséget kizáróan macaron-függő. Azt írja: „A macaron
elképesztően finom, és egyedülállóan stílusos csemege”. És könyvében, az „Akarom,mert makaron” ehhez jó alapot kínál. Egy alapos alaprecept (eszköz
szükséglettel ) és még 38, jobbnál jobb macaron recept (kedvencem a Perre Hermé Ispahan íztrilógiája által ihletett) bizonyítja, hogy nem a levegőbe beszél.
Jill lépésről lépésre, érthetően kalauzol végig valamennyi
fázison, fanyar humorral osztja meg tapasztalatait olvasóival. Teszi mindezt
azért, hogy bárki képessé váljon ezeknek az aprócska, ízekben és színekben
tobzódó kis csodáknak az előállítására – akárcsak egy született francia.
Ami különösen tetszik a könyvében, hogy a végén még arra is ad tippeket, mit kezdjünk a macaron sütésből megmaradt tojás sárgájával:-)
Megoszt egy gyorskeresőt tojásfehérje arányokhoz és "Makaronszervíz" is található a könyvben, ami segít korrigálni a leggyakoribb, készítés közben fellépő hibákat.
Ami különösen tetszik a könyvében, hogy a végén még arra is ad tippeket, mit kezdjünk a macaron sütésből megmaradt tojás sárgájával:-)
Megoszt egy gyorskeresőt tojásfehérje arányokhoz és "Makaronszervíz" is található a könyvben, ami segít korrigálni a leggyakoribb, készítés közben fellépő hibákat.
Ha még nem sütöttél otthon macaront, ettől a könyvtől
biztosan megkapod a végső lökést, azt a fajta
magabiztosságot, hogy hozzáfogj!