2012. szeptember 4.

Húsos rakott cukkini



A paradicsomos rakott cukkini húsos változata. Tésztához készítettem darált húsos, fűszeres paradicsomos ragut, annak maradékát rétegeztem és sütöttem össze cukkinivel, meg sajttal.

Hozzávalók 4 főre:
2 salátacukkini (zöld és sárga), vékonyan felszeletelve
2-3 ek olivaolaj
1 fej hagyma
30 dkg darált hús (nálam pulykacomb)
kis csokor friss, vagy kiskanálnyi morzsolt oregánó
2-3 gerezd fokhagyma, reszelve
4 dl fűszeres paradicsomlé (vagy ketchup)
mozzarella, reszelve (minél több, annál jobb)
só, frissen őrölt bors

Egy serpenyőben olívaolajon üvegesre dinsztelem az apróra kockázott hagymát, hozzáadom a darált húst, fűszerezem sóval, borssal, oregánóval és fokhagymával. Kevergetve, fedő alatt, 10-12 percig párolom, majd fedő nélkül zsírjára sütöm. Hozzáadom a fűszeres paradicsomszószt (vagy egy konzerv hámozott paradicsomot), és 8-10 perc alatt összefőzöm a mártást.

Egy sütőtálat kiolajozok, és az alját tetőcserépszerűen kirakom felváltva a zöld és sárga cukkinikarikákkal, majd teszek rájuk pár kanállal a fűszeres, darált húsos paradicsomos raguból és beterítem egy marék reszelt mozzarella sajttal. Erre újabb sor cukkini szelet, húsos paradicsomragu és sajt, mindaddig, míg megtelik a sütőtálam. Az utolsó réteg cukkinire már csak sajtot szórok és betolom a tálat a 200 fokra előmelegített sütőbe, 30-35 percre.

Egy pohár hűs fehérborral (vagy egy rozé fröccsel) kísérve és egy szelet friss kenyérrel tunkolva a szaftját, pillanatok alatt képes elfeledtetni az egész napi robotot.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.