2008. július 1.

Zöldséges ponty puliszkával

A legfinomabb halétel, amit idén ettem. Sógorom készítette nekünk friss, dunai pontyból, náluk „crap la cuptor cu mamaliguta” néven fut. Szívesen elkészíteném itthon is, de valahogy mindig (poshadt)iszap ízű ponttyal hozott össze a sors…

Hozzávalók 6 személyre:
egy 1,5 – 2 kg-os ponty
4-5 újhagyma, vagy 2 fej (lila)hagyma
2 szép paprika (piros és sárga kaliforniai)
2 sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma
4 nagyméretű, jó érett paradicsom
1 dl illatos (száraz)fehérbor
1 dl paradicsomlé, vagy hal alaplé
só, frissen őrölt bors
aprított, friss petrezselyem

A friss halat kibelezzük, megtisztítjuk, megmossuk és enyhén sózzuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. A zöldségeket vékonyan felszeleteljük. A hal hasát megtöltjük a zöldségekkel és egy akkora tepsibe, amiben a hal kényelmesen elfér, a halra (meg alá) halmozzuk a szeletelt zöldséget. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a borral és a paradicsomlével (vagy hal alaplével) és forró sütőben addig sütjük, míg szépen megpirul (de legalább 30 percig). Megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel és puliszkával tálaljuk. Mennyei!