2008. július 1.

Zöldséges ponty puliszkával

A legfinomabb halétel, amit idén ettem. Sógorom készítette nekünk friss, dunai pontyból, náluk „crap la cuptor cu mamaliguta” néven fut. Szívesen elkészíteném itthon is, de valahogy mindig (poshadt)iszap ízű ponttyal hozott össze a sors…

Hozzávalók 6 személyre:
egy 1,5 – 2 kg-os ponty
4-5 újhagyma, vagy 2 fej (lila)hagyma
2 szép paprika (piros és sárga kaliforniai)
2 sárgarépa
3-4 gerezd fokhagyma
4 nagyméretű, jó érett paradicsom
1 dl illatos (száraz)fehérbor
1 dl paradicsomlé, vagy hal alaplé
só, frissen őrölt bors
aprított, friss petrezselyem

A friss halat kibelezzük, megtisztítjuk, megmossuk és enyhén sózzuk, majd 30 percre hűtőbe tesszük. A zöldségeket vékonyan felszeleteljük. A hal hasát megtöltjük a zöldségekkel és egy akkora tepsibe, amiben a hal kényelmesen elfér, a halra (meg alá) halmozzuk a szeletelt zöldséget. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a borral és a paradicsomlével (vagy hal alaplével) és forró sütőben addig sütjük, míg szépen megpirul (de legalább 30 percig). Megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel és puliszkával tálaljuk. Mennyei!

6 megjegyzés:

lorien írta...

Ez nagyon jól néz ki, és biztos finom is volt. Egyszert én is készítettem valami hasonlót kecsegéből, talán arányaiban ennyire sok paradicsomot nem használtam hozzá /újkrumplit is volt vele/, de nyilván így is ki kell majd próbálnom :)
Csak ne kéne a sütőt bekapcsolni hozzá...

BeckZsu írta...

Ez jó lehet!

Névtelen írta...

Gyönyörű a tepsi, nagyon finom lehetett, én is nagyon szeretem igy,ill.hasonlóan:)Judit.

Névtelen írta...

Esetleg próbáld busával. Abból a piaci nekem jobban ízlik, mint a ponty. Kevésbé zsíros, és nem iszapízű.

gabojsza írta...

Köszönöm, megprőbálom:-)

Névtelen írta...

vagy esetleg próbáld meg Sziki-pontyból!!!