2008. július 11.

Hideg kovászos uborka leves


Ha nagyon meleg van, felfrissülésre vágysz és csak 5 percig szeretnél pepecselni egy leves elkészítésével, íme az ideális megoldás :-)
Hozzávalók 6 személyre:
2 liter kovászos uborka leve
2 db kovászos uborka (lehet több)
1-2 gerezd fokhagyma a kovászos uborkából
6 ek görög joghurt (10% zsírtartalmú)
1 ek kukoricakeményítő
(rengeteg) friss kapor, aprítva
levesbetét: pirítós (opcionális)

A kovászos uborka szűrt levét összehabosítottam a görög joghurttal, a leturmixolt kovászos uborkával és fokhagymával. Ha nem zavar, hogy híg, így is fogyaszthatjuk, akár pohárból kortyolgatva. Én sűrűbb, selymesebb állagra vágytam ( a Bock Bisztróban kóstoltak alapján), így felforraltam az egészet egy ek kukoricakeményítővel. Jól behűtve, friss kaporral bőven megszórva tálaltam.

12 megjegyzés:

Beatbull írta...

Ah, már megint terjedtek az agyhullámok, úgy látom ;)
Nem próbáltam még ezt a levest, de szerintem azért is kerültem ki, mert nem rajongok a kaporért.

Mamma írta...

Szerintem melegben ezt még inni is jó lehet:-))
Azt hiszem, hétvégére összeboronálom ezt a levest Ízbolygó hideg, kapros-joghurtos zöldbablevesével:-)))

Beatbull, sokat vesztesz a kapor nemszeretet miatt, de ha nem, nem. Azért biztos kitalálsz valami alternatívát!:-)) Ebben a levesben épp a hideg és a savanyú összjátéka a jó, némi friss fűszerezéssel.

Beatbull írta...

Szerintem abszolút nem vesztek vele. A kapor úgy jó, ha csak fűszer, de nem kerül az előtérbe. Anyukámnál pl. krumplipürébe is szokott kerülni belőle, de ott teljesen jó, mert nem kapros krumplipüré, hanem krumplipüré enyhe kaporfűszerezéssel. Juhtúrós palacsinta is nagyon finom egy kevés kaporral. Viszont ha a kaporíz túlságosan az előtérbe kerül, akkor nekem szószerint ehetetlenné válik.

gabojsza írta...

Beatbull, próbáld ki kapor nélkül:-) Úgy is jó az íze, üditő és attól, ami a kovászos uborka levében tanyázott nem kapor ízű . Én ittam belőle tálalás és kapor szórás előtt is, úgy is jó volt. De imádom a friss kaprot:-)
krumplipürébe még nem próbáltam...

Ízbolygó írta...

Jól van, beelőztél! Nekem ez még visszavan a megvalósítási listán. De most készült két üveggel koviubi, majd lenyúlom a levét.
Egyébként a Bock-oshoz képest a sima uborkás levesem, nekem kicsit harmonikusabbnak tűnt, mivel nem tolakodott benne a kovász íze. Lehet a kettőből kellene egyet csinálni...

Hobbiszakács írta...

Ránéztem a képre... és beugrott az egresleves.
Kép(zet)társítás.
Köszönöm :-)

gabojsza írta...

Na azt, nem szeretem... )-:

dalit írta...

Hol vesztek görög jogurtot?

gabojsza írta...

Ez most konkrétan török joghurt volt és a Baross utca 109-es szám alatt a török élelmiszerboltban vettem. Kilós kiszerelés, 600 forintért, 10% zsírtartalom. Nagyon jó az íze.

Zsuzsa írta...

Jaj, ez nagyon finom, ilyesmit én is szoktam csinálni, csak arányaiban több joghurttal, nyers uborka is kerül bele, és átlagos mennyiségű kapor. nagyon frissítő.
Beatbull, szerintem csökkentett kapormennyiséggel érdemes megpróbálni.
(Gabojsza, évekig ahhoz a törökhöz jártam finomságokért :))

max írta...

Egy üveggolyó Neked (is):

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2008/07/gurul-az-veggoly.html

Jutka írta...

Szia!Gondolom erdélyben voltál, nagyon örülök..üdv Jutka.