2008. július 9.

Hétvégi programajánló: Bajai Halfőző Fesztivál

Baja szerencsés város: a Duna és a Sugovica halban gazdag vize, a város mediterrán hangulata, a bajai emberek halfőző tapasztalata - minden adott egy nagyszabású gasztronómiai rendezvényhez.

1996-ban ünnepelték várossá nyilvánításának 300. évfordulóját, ez alkalomból a város főterén 463 bográcsban főtt azonos recept alapján a híres bajai halászlé. A főzéshez 3 tonna halat, 300 darab vöröshagymát, 150 kilo paprikát és 4000 liter vizet használtak, az ínyencséget 6000 vendég fogyasztotta el. A legidősebb halfőző 76 éves, a legfiatalabb 12 éves volt. A rendezvényt 1996 óta minden évben megtartják.

A Halászléfőző Népünnepély minden év júliusának második szombatján (idén július 12-én!) sok ezer embert csalogat a bajai főtérre a világ minden tájáról. Az esemény abban különbözik a többi halászléfőző rendezvénytől, hogy nem verseny, hanem ünnep. A város lakói és az elszármazottak mellett ismert színészek, politikusok és sportolók sürgősködnek a bográcsok körül. A hatalmas szabadtéri halászcsárda asztalairól nem hiányozhat a jó bor, de a szórakozást a színvonalas folklór és könnyűzenei programok biztosítják.