2008. július 9.

Kapros tökfőzelék


ÉP-nek a nyár abszolút kedvence a tökfőzelék (hidegen), nálam inkább a saját lecsóm.
Egy újabb „ahány ház, annyi szokás” étel. Mindenki másképp csinálja és mindenki a sajátjára esküszik.

Hozzávalók:
1 szép nagy, friss, zsenge falusi tök (lehetőleg ajándékba kapott példány, a szomszéd kertjéből)
2 ek olaj
2 dl tejszín
1 csomó friss kapor
1 kis fej vöröshagyma, aprítva
kevés cukor (opcionális)
1 kk édesnemes pirospaprika (opcionális)
só, kevés frissen őrölt bors
lágy ízű fehér borecet, ízlés szerint

A meghámozott, legyalult tököt megsózom, kicsit állni hagyom.
Egy lábasban az olajon üvegesre párolom a vöröshagymát, majd hozzáadom a tököt, levével együtt, bőséges adag apróra vágott kapor társaságában. Néhány percig kevergetve pirítom, majd ráöntöm a tejszínt. Tudom, a tejszín zsírosabb mint egy tejföl de a tejszínben párolódott tök íze klasszisokkal jobb, mint a rántással készülő változat és nem is igényel egyéb sűrítést:-)
Ha a tök már majdnem puha (az egészen puhát nem szeretjük), ízesítem ecettel, kevés borssal, néha egy kiskanál pirospaprikával, csak a színe miatt:-). Általában tükörtojás, fasírt vagy natúr sült kíséri.