2008. július 9.

Tejszínes-kapros tökfőzelék


Életem Párjánál a nyár abszolút kedvence a tökfőzelék (hidegen), nálam inkább a saját lecsóm.
Egy újabb „ahány ház, annyi szokás” étel. Mindenki másképp csinálja és mindenki a sajátjára esküszik.

Hozzávalók:
1 szép nagy, friss, zsenge falusi tök (lehetőleg ajándékba kapott példány, a szomszéd kertjéből)
2 ek olaj
2 dl tejszín
1 csomó friss kapor
1 kis fej vöröshagyma, aprítva
kevés cukor (opcionális)
1 kk édesnemes pirospaprika (opcionális)
só, kevés frissen őrölt bors
lágy ízű fehér borecet, ízlés szerint

A meghámozott, legyalult tököt megsózom, kicsit állni hagyom.
Egy lábasban az olajon üvegesre párolom a vöröshagymát, majd hozzáadom a tököt, levével együtt, bőséges adag apróra vágott kapor társaságában. Néhány percig kevergetve pirítom, majd ráöntöm a tejszínt. Tudom, a tejszín zsírosabb mint egy tejföl de a tejszínben párolódott tök íze klasszisokkal jobb, mint a rántással készülő változat és nem is igényel egyéb sűrítést:-)
Ha a tök már majdnem puha (az egészen puhát nem szeretjük), ízesítem ecettel, kevés borssal, néha egy kiskanál pirospaprikával, csak a színe miatt:-). Általában tükörtojás, fasírt vagy natúr sült kíséri.

11 megjegyzés:

Hobbiszakács írta...

Én már kijajongtam magam tegnap Sanya-Csuriéknál, tökfőzelék ügyén. Most megint kezdem. Persze, hogy van minden itt, sőt az is, ami máshol nincs. De tökfőzelék...áááá...

:-)

gabojsza írta...

Most nagyon együtt érzek Veled...Életem Párja elnyúlva piheg, úgy belakott belőle:-)
Szóljál, ha jössz haza és szívesen csinálok Neked egy dupla adagot:-)

Hobbiszakács írta...

Köszönöm szépen, felírom a sürgős tennivalók közé :-)

Nilüfer írta...

A tökfőzelék a világbajnok!!! Minden stimmel, de ecet-cukor kombó helyett ajánlanék ízlés szerint pár evőkanál kecsapot.Vagy friss paradicsomot.És sooooook kaprot:)

gabojsza írta...

Jól hangzik! :-)))

Mamma írta...

Nagyon jól hangzik!! Pedig nem vagyok egy főzelékevő, de így hidegen, savanykásan, kaprosan szívesen kipróbálnám:-)))

Gabojsza, leboltolhatnánk: megtanítanál tökfőzeléket főzni??:-))

gabojsza írta...

Viccelsz velem, Mamma? :-)))

Makiság írta...

Kislányom kedvence a tökfőzelék, de én mindig viszolyogtam tőle. Végre egy változat, ami nekem is finom :)

Névtelen írta...

"A blogon található bármely receptet, fotót és írást kizárólag az írásos beleegyezésemmel lehet részben, vagy egészben közölni, vagy bármilyen módon felhasználni."
Tehát engedély nélkül nem főzhetek a recept szerint?
Választ nem várva és egy szabadabb világban reménykedve egy szabadidejében szabadabb technikai leírásokat posztoló hozzászóló

Gabojsza írta...

Igazad van...átfogalmazom.

Névtelen írta...

Anyám receptjét kellene használnod és akkor a kecske is meg a káposzta is.Ugyanis lecsósan csinálta, azaz volt benne egy ötödnyi lecsó a hagymán dinsztelt pár paprikát, bogyiszt is , csak az íze miatt :-))) egy paradicsomot és arra ment a tök-nálunk aludttejjel/kefirrel felöntve, ja még a tök előtt volt némi liszt szórás-piritás.Kapor naná!Susztertangó