2008. március 23.

Húsvéti sonka



Húsvétra régebben hálós sonkát (lapockát vagy combot) szoktam főzni, de manapság már nem igen kapni jó minőségű terméket, így inkább a saját pácolású-füstölésű csülköt főzöm meg Húsvétra. Megmosom hideg vízben, edénybe helyezem és teszek mellé annyi nyers, héjas tojást, amennyi melléfér. Dobok rá 5-6 babérlevelet, 1 teáskanálnyi szemes borsot és egy meghámozott hagymát, meg néhány gerezd fokhagymát. Sózásra nincs szükség, mert a csülök sós, így mire megfő, pont ehető lesz. Felöntöm annyi hideg vízzel, hogy jól elfedje, lefedem és nagy lángon felteszem főni. Ha már forr, takarékra veszem alatta a hőforrást és lassan, pöszörögve puhára főzöm. A főzőlében hűl ki, így elkerülöm azt, hogy kiszáradjon. A sonkával/csülökkel együtt főtt tojást finom magában is (egy kis fleur de sel-el megbolondítva), de isteni azzal a hibiszkusz sóval is, amit ajándékba kaptam. Ha nem fogyna el, tonhalas vagy házi májkrémes kencével összekeverem a sárgáját és kaszinótojásként végzi.