2008. március 23.

Húsvéti bárány


A tradicionális húsvéti ételeket Erdélyben bárányból készítik, így teszünk mi is minden évben. Olyan fiatal tejes bárány húsából készítjük, amely még nem evett füvet. Húsa zsenge, omlós és nagyon ízletes, teljesen más, mint a felnőtt birkák húsa. Gyerekkoromban mindig egész bárányt vettünk, ha mód volt rá, egyenesen az esztenából, mert ott biztosan egészen friss húshoz jutott az ember. Nagypénteken Édesanyám feldarabolta a bárányt, előkészítette a húsát, minden hártyától megszabadította és elkezdte a hagyományos fogások főzését: a bárány combjai fokhagymával és szalonnával tűzdelve, sütve és töltve jelentették a vasárnapi ebéd főfogását, fejes saláta és tökmagolajos krumplisaláta garnírunggal.

A belsőségekből a bárány hálójában sütött drob de miel, azaz báránysajt készült, a töltött bárányhoz fel nem használt bordás részből és húsos (csontos) darabokból a nagypéntek esti báránytokány puliszkával, a fejből és csontokból a vasárnapi tárkonyos bárányragu leves.

3 megjegyzés:

Cristina Popa írta...

Ooof, cum poti sa arati un mielut viu care rade la soare si sa vorbesti de preparate de miel si de drob!! E ca si cum ai arata un pui galben de gaina si vorbesti de chicken grill!!

Serios acuma - Hristos a Inviat! Sa petreceti frumos - mi-e dor de voooi!

gabojsza írta...

Adevarat c-a inviat! Si noua ne e tare, tare dor de voi!

Orsi írta...

Szia Gabojsza!
Először is kellemes ünepeket kívánok neked!
Annyira jó,hogy van valaki aki leírja a hagyományos erdélyi recepteket,és szokásokat.Köszönet érte!Én is Erdélyből származom,és én is próbálom bloggocskámba bejegyezni az otthoni finomságokat.
Te sütöttél már Magyarországon töltött bárányt?
Üdv:Orsi