2007. december 29.

Erdélyi véres hurka


A véres hurkában az a jó, hogy annyiszor készíthetjük, ahányszor egy-egy szomszédunk disznót vág. Érdekes módon kevesen szeretik és még kevesebben készítik, inkább elengedik a disznó vérét…Hát én nem tenném, mert nem csak a hurka finom, de reggelire a hagymás sült vér sem utolsó!

Az alábbi mennyiségből kétszer annyi hurka lett, mint ami a képen látszik, azaz 4 szál. Jó fűszeres erdélyi véres hurka. Imádom! :-)

Hozzávalók:
1-1,5 kg alvadt vér, a savótól különválasztva, felkockázva
2 dl
rizs, több vízben átmosva, majd megfőzve
4 fej hagyma aprítva, fél ek mangalica zsíron megdinsztelve
fél kg tokaszalonna és 1 kg sertéshús megfőzve, felkockázva
A vért, majd a főtt tokaszalonnát és húst húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük a hagymával, a rizzsel és fűszerezzük:
1 ek sóval
2 tk őrölt fekete borssal
2 ek morzsolt majorannával
2 tk őrölt fahéjjal
1 tk őrölt szegfüszeggel
2 ek morzsolt csomborral

A masszát hurkatöltőbe töltjük és bélbe engedjük. A hurkát egy vászon zsákba, forrásban levő vízben kb 15 percig abáljuk, majd kiszedjük és hűtjük.
Fogyasztható hidegen, lilahagymával és friss kenyérrel, de sülve is finom.