2007. december 29.

Véres hurka


A véres hurkában az a jó, hogy annyiszor készíthetjük, ahányszor egy-egy szomszédunk disznót vág. Érdekes módon kevesen szeretik és még kevesebben készítik, inkább elengedik a disznó vérét…Hát én nem tenném, mert nem csak a hurka finom, de reggelire a hagymás sült vér sem utolsó :-)

Az alábbi mennyiségből kétszer annyi hurka lett, mint ami a képen látszik, azaz 4 szál. Jó fűszeres erdélyi véres hurka. Imádom! :-)
1-1,5 kg alvadt vér, a savótól különválasztva, felkockázva
2 dl
rizs, több vízben átmosva, majd megfőzve
4 fej hagyma aprítva, fél ek mangalica zsíron megdinsztelve
fél kg tokaszalonna és 1 kg sertéshús megfőzve, felkockázva
A vért, majd a főtt tokaszalonnát és húst húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük a hagymával, a rizzsel és fűszerezzük:
1 ek sóval
2 tk őrölt fekete borssal
2 ek morzsolt majorannával
2 tk őrölt fahéjjal
1 tk őrölt szegfüszeggel
2 ek morzsolt csomborral
A masszát hurkatöltőbe töltjük és bélbe engedjük. A hurkát egy vászon zsákba, forrásban levő vízben kb 15 percig abáljuk, majd kiszedjük és hűtjük.
Fogyasztható hidegen, lilahagymával és friss kenyérrel, de sülve is finom.

4 megjegyzés:

VKOrsi írta...

Még egy vérimádó!!!! :)
Igen én is szeretem a véreshurkát (vagyis csak azt a májasat nem)
igen a sült vért is

Nekem nagypapám hentes volt (pl. az ő nevéhez fűzödik a mai pápai véreshurka receptje és hasonlók). Felénk zsemle is kerül bele, mert csak rizzsel szárazabb, fűszer pedig a majoranna, bors és só.

1 dolgot nem értek... a hurkát ti nem megsütve is eszitek?
(felénk csak a sült változat ismert)

gabojsza írta...

Orsi, mi "nyersen" is szeretjük, nem csak sütve. Mert a "nyers" sem nyers, hanem főtt (abált). Hidegen, nyami, nyami :-)
A fenti recept az erdélyi véres receptje, egyszer érdemes kipróbálni, sokkal karakteresebb az íze mint a "csak" majorannás hurkának!

VKOrsi írta...

persze, tudom, hogy a nyers sem nyers :)

továbbítom az illetékeseknek, hogy egy részében legközelebb próbálják esetleg így ki.

Horasz írta...

pont most vagtunk disznot, nemsokara en is postolom a vereshurka receptunket:)

mi is imadjuk:)