2007. december 7.

Szélmalomharc

Tegnap ÉP szép nagy ajándékcsomaggal érkezett haza a munkahelyéről. Volt benne minden földi jó (legalábbis egy évvel ezelőtt ezt mondtam volna…) Kávék, egy hatalmas doboz bonbon, aranyfóliába csomagolt csoki karácsonyfadíszek, mogyorós csoki és két (!!!) 800 gr-os csomag Nesquick kakaópor. Na ennek örültem a legkevésbé, mert pici lányom azonnal lecsapott rá és kijelentette, hogy reggel kakaót szeretne inni, ebből, nem „azt a nemfinomat, amit te csinálsz” (Egyszer trükköztem: az általam bekevert, igazi kakaót becsempéztem egy nesquickes dobozba, de észrevette, hogy nem ugyanaz az íz, azóta nem kakaózik, mert én nesquicket nem vagyok hajlandó venni…). És ma reggel meg is itta a 2,5 dl kakaóját egy szuszra. Pedig minden reggel közelharcot kell vívnom vele, hogy megigya az 1dl bio sárgarépalevét és az 1dl bio aloe juice-t egy szem bio C vitamin tabletta kíséretében. Pedig minden reggel elmondom (hogy rögzüljön), hogy ha már enni nem hajlandó iskolába indulás előtt, legalább ez legyen a pocakjában, hogy figyelje meg, ő mennyivel ritkábban beteg, mint a többi osztálytársa, stb., stb. De időnként szélmalomharcot vívok, ha egészséges, vegyszermentes, jóízű élelmiszerrel akarom csemetéimet etetni.
Néha azért megpróbálom „nevelni” a környezetem: tegnap a suliban Mikulás partyra nem a tanárnő által kért édes vagy sós süteményt küldtem (persze süthettem volna, ha aranycsillagom nem este fél tízkor szól), hanem egy kilónyi pucolt, csinosan feldarabolt jó édes sárgarépát, amit tudom, hogy minden gyerek szívesen rágcsál. És jól gondoltam, el is fogyott. És minden alkalommal tiltakozok, ha gyenge minőségű édességet, műaromás cukorkát, műízű (békanyál) üdítőt, „mártott szeletet” (vagy szemetet) látok a gyerekek keze ügyében. Mert nem lehetek mindenhol ott és kell még egy pár év, hogy magától is rájöjjön, nem kell mindent megenni, amit „finomnak” érez.
De néha az egész kész szélmalomharc…És van, aki emiatt még sznobnak is tart…

10 megjegyzés:

Zsu írta...

Ha ez megnyugtat szerintem vannak egy páran -köztük én is- akik egyáltalán nem tartalak sznobnak azért, mert egyszerűen jót akarsz a családodnak. :)
Bár hozzá kell tennem, hogy mostanság egyre gyakrabban jövök ki úgy egy-egy üzletből, hogy sznobnak érzem magam, mert nem akarok műkaját, agyontartósítószerezett, meg mittodomén mivel teletömött izéket venni. És még nincs is gyerekem... Nemrég gondolkoztam el rajta, hogy ez a "sznobság" anyaként csak rosszabodna.
Szóval kitartás a szélmalomharchoz, drukkolok hogy azért legyen hatása!

Cserke írta...

Hogy én ezt mennyire ismerem!!
És én is hiába mondom ám a gyereknek, hogy nézzen körül, ő egy évben egyszer beteg, akkor is két-három nap alatt letudja, persze, hogy ekkorát ez még nem érdekel. Inkább az, a másik miért ihat minden nap kólát, miért vehet ketchupos melegszendvicset az iskolában, mert "milyen jó neki, neki nem csomagol az anyukája tízórait"..., miért ehet a másik chipszet zacskószám, meg cukorkát. Azért kitartás.
És tudom, hogy két-három év és úgysem tudok a tömegnyomás ellen mit tenni, de legalább addig is alapozunk, rengeteget számít ez is.

gabojsza írta...

@zsu, szerencsés vagy, mert a te gyereked majd "indulástól" jót kap és neki majd az lesz a természetes. 7-8 éves kortól nehezebb a dolgunk...
@cserke, tegnap reggel kiscsibém sírva indult a suliba, nem akarta elmondani, miért, de a Nagymamája kiszedte belőle délután, hogy azért sírt, mert "olyan fekete kenyérből csinált az anya szendvicset"...Jövő héttől vissza kell állnom a fehér kenyér sütésre, ha nem akarom, hogy érintetlenül hozza haza a tízóraiját...Őrület...
De ki kell tartanom! A nagylányom már igazi kis ínyenc, nem lehet vele "szemetet" etetni, egyszerűen nem hajlandó rá :)))

juc írta...

Ugyan még nincs tapasztalatom a gyermeknevelésben, de szerintem a gyerekek, miután kinőtték azt az átmeneti állapotot, amikor a kortársak véleménye a legfontosabb, biztos visszatérnek a gyökereikhez. Legalábbis én ebben bízom.

Zsu írta...

Na a "fekete kenyeres" problémát gyerektelenül is ismerem sajnos, a Kedves nemigen szereti, max néhány hetente csúszhat be egy-egy, amúgy boltifehérkenyér-függő sajnos :(

Cserke írta...

Én is azt gondolom, hogy majd ha kinövi azt, hogy a többi gyerek véleménye a mérvadó, csak visszatalál az egészséges ételekhez.
Az, hogy addig mit adunk nekik, míg ez a válogatós állapot eljön, rajtunk múlik. Ha jókat, lesz egy egészséges szervezete, jó csontjai, kevesebb méreg kerül be.
Viszont azt nagyon nehéz megemészteni, hogy eljön a nap, mikor majd nem akarja megenni az egészségesebbet, nekem is vérzik a szívem ilyenkor.Viszont eröltetni nem akarom, annak nincs értelme, inkább trükközök, úgy, hogy ne jöjjön rá...

gabojsza írta...

Trükközésben én is jó vagyok :)))
ugyanis évekig úgy etettem mindkét gyerekkel a gombát, hogy nem jöttek rá...Azóta felnőttek annyira, hogy már úgy is megeszik, ha egyértelmű, hogy az gomba :)))az ilyen példák adnak erőt és kitartást a "harchoz"

grenadine írta...

én viccelődéssel próbálom elütni a dolgot. amikor pl. gyermek előregyártott ice teát akar vinni mindenáron suliba, mert amit én csinálok annak nem olyan intenzív az íze.
együttérzőn bólogatok; ugye hogy hiányzik belőle az ízfokozó?
ilyenkor elnevetjük magunkat, de azért persze állandó kitörések vannak, hogy bezzeg az osztálytársak miért ehetnek folyton chipset stb. nem könnyű harc, és nem is lehet mindig következetesnek maradni, de szerintem az a lényeg, hogy tisztában legyen zazzal, mit miért, lássa merre érdemes haladni, s majd be fog érni a jó példa hatása. na most nagyon patetikus voltam :)

Daniella írta...

Nem tudom megállni kommentálás nélkül! Így ismeretlenül is nagyon büszke vagyok a répaléra! Irigylésre méltó!!! (Btw a tegnapi kolbászra is irigykedünk!)
Más. Az óvodai Mikuláscsomagot a szülők rakják össze: A 24 szülőből, kettő nem hitvány csokimikulást/nyalókát/cukrot hozott a gyerekeknek, hanem 1) matricát (a fogorvos anyuka) és 2) színesceruzát (mi). Kis lépésekkel váltjuk meg a világot?!

VKOrsi írta...

kicsit szélmalomharc :)

mesélek én is valamit. Van nekem 2 db 3 évesem. Ők az OKÉ! dobozos kakaót simán megisszák (annak rendes kakaó íze van, mint a házinak, nem nesquick és tsai típusú - 330ml), ha ugyanazt pohárból adom, akkor kb. negyedannyit sem isznak meg... szerinted van erre magyarázat? :)

chips és tsai nálunk is tiltólistásak, néha megy azért a harc ill. nagyszülőknél tetemes mennyiség fogy... na, az az igazi szélmalomharc.

annak ellenére, hogy születésük óta "reformkaján" nőnek fel, vannak dolgok, amikkel nem tudok mit kezdeni, mert egyszerűen nem eszik meg pl. párolt zöldség köretként...
viszont az bíztató, hogy a nyers zöldséget korlátozás nélkül képesek megenni.