2007. december 21.

Lesipecsenye puliszkával

Úri dolgom van, annak ellenére, hogy ma van a kolbásztöltés, sok a segítség, így a „fuss ki, öblítsd ki” szerep jutott nekem, még blogolni is ráérek mosogatás után. Nem így ÉP, aki éppen a kolbászhússal küzd...

A disznóvágási nap ebédje Erdélyben a lesi pecsenye. Attól lesi, hogy mindenki azt lesi, mikor lesz már készen :-) Puliszkával és savanyúsággal szokás enni, így tettünk ma mi is .

A titka: a még meleg húsból készül, ezt az ízt egyszer egy évben lehet produkálni, disznóvágáskor.
A kolbásznak előkészített húsdarabokból kiszedünk nem túl nagy darabokat és egy öntöttvas edényben feltesszük sülni egy pici vízzel. Zsiradékot enged magának. Sózzuk, borsozzuk és tetemes mennyiségű fokhagymából muzsdejt* készítünk, azt ráöntjük és vajpuhára pároljuk, majd szép pirosra sütjük.

  Hagyományosan, puliszkával és finom, saját készítésű vegyes savanyúsággal tálaltuk.

* A muzsdéjnak sok fajtája létezik: mindegyik alapja a zúzott fokhagyma: a legegyszerűbb, ha felöntjük szódával, vagy buborékos ásványvízzel és már kész is a musdéj. A szénsav ugyanis kiszívja a fokhagyma erejét, élénkíti az ízét.
Lehet variálni is: sóval kikeverni, ízesíteni citromlével, kevés olajjal, de ismerek olyan receptet is – főleg roston sült pisztránghoz szoktuk fogyasztani - amelyhez a zúzott fokhagymához, miután sóval és kevés olajjal „habosra” kevertem, hozzáreszelek egy friss paradicsomot (apró lyukú reszelőn) és csomborral ízesítem. De létezik majonézzel készített változat is, valahol olvastam, hogy ezt a francia konyha is használja. Igazából csak a fantázia szab határt a variációknak, de egy a lényeg: Erdélyben és egész román országban nem esznek flekkent, sült halat, malacot muzsdéj nélkül. A 21 év alatt, amióta itt lakom, sok barátunkkal megkedveltettük. Érdemes kipróbálni!

9 megjegyzés:

Zsu írta...

Ilyen pecsenyét mi is szoktunk csinálni, csak mi ezt hívjuk cigánypecsenyének és tényleg a még meleg húdból az igazi. Nyammmm... És idén nem lesz disznóvágás otthon :( Vagy legalábbis én több mint valószínű, hogy nem tudok menni. Irigykedem ;)

piszke írta...

jaj, ne, utoljára gyerekkoromban ettem ilyet, nincs ennél jobb sült hús a világon!

gabojsza írta...

:-)

fari írta...

Nálunk, gyimesi csángóknál, mocskos tokánynak hivják.Eszméletlen finom, a zsirjába juhtúrót szórunk és puliszkával tunkoljuk.

gabojsza írta...

"mocskos tokány" :-)))
Biztosan azért hívják így, mert mocskosul finom! :-)))

szupernagyi írta...

Köszi ez finom volt!

Turák Kinga írta...

Most legalább már tudom, h miért lesi-pecsinek hívják! :) Most szilveszterkor is volt szerencsém ilyet enni. :)

cirmicica írta...

en is gyerekkoromban ettem ilyent utoljara ,nagymamamnal,isteni finom...

bojtor tibor írta...

Üdvözlök mindenkit aki szert sütni főzni,ezt a pecsenyét én gyermekkorom óta eszem 40-éve pedig készítem a disznó toros fesztiválokon.Királyi fő szakács a titulusom, keresem és gyűjtöm a régi ételek receptjeit.A muzsdéjt ellehet készíteni csak olajban is.Csodálatos kísérője a sülteknek