2021. március 31.

Könyvajánló: Segal Viktor - Vida József: Sercegés és erdőzúgás

 

Dédapám királyi vadász volt, gyerekkoromban gyakran hallgattam a róla, és vadászkalandjairól szóló történeteket, így különös kíváncsisággal vettem kézbe Vida József és Segal Viktor erdei gasztrokalandjának történetét, a Sercegés és Erdőzúgás-t, aminek a végén ötvenöt különleges és ízletes recepttel lettünk gazdagabbak. Nagy örömömre van benne kucsmagombás és medvehagymás recept is, ezeket és a vaddisznórilette receptjét már ki is próbáltam.

A két szerző Széchenyi Zsigmond nyomában, a magyarországi rengetegekben járva fedezi fel a hazai természetet, a pompás vadászterületeket, az erdei alapanyagokat és ételeket. Olyan remekművek születtek, mint a kapros vaddisznóragu leves, az erdei gombapörkölt lestyános túrós galuskával, a pirított fürj mangalica szalonnával és köleskásával, a szélesmetélt szarvasgombás vadnyúlraguval, a fehérboros tokány csomboros túrógombóccal vagy éppen a cigánymeggyes kemencés bukta, vagy az aranygaluskatorta könnyed vanília mártással. A most megjelent könyv második, bővített kiadásából megismerhetjük Magyarország erdeinek élővilágát, és megtudhatjuk azt is, mi Széchenyi Zsigmond és felesége, az idén 96 éves Hertelendy Margit kedvenc vadétele, hogy mit gondolt a gróf az ünnepekről, a természetről és a családról.


„Ezt az erdei kalandot először receptbe, majd lábasba, fazékba, serpenyőbe öntöttük és azokat egyenként, sercegve, kisütve, megfőzve, keverve, feltálalva az Olvasó kezébe adjuk, s hozzá alapként vagy – ha úgy tetszik – köretként Széchenyi Zsigmond nagyszerű írásaiból idézünk.
Széchenyi nyomában járva összegyűjtöttük a magyar erdők kínálta alapanyagokat vadakból, vízi- és vadszárnyasokból, gombákból, gyógyfüvekből, tavak s patakok halaiból, hogy azokat kiegészítsük a mezők és konyhakertek kincseivel, majd mindezeket kedvünkre megfőzve vagy megsütve közreadjuk. Hiszünk abban, hogy a könyvbe kötött erdei kalandunk végén kedvet csinálunk a vadfőzéshez, vadsütéshez, kedvet az erdőjáráshoz és – hogy a jutalom teljes legyen – legkedvesebb desszertjeink, süteményeink, édességeink receptjét is közreadjuk. Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött… című könyvének ikonikus mondata annyira találó, hogy azóta is idézik az erdőjárók, természetkedvelők, vadászok: „A Vadászat”: vadűzés és erdőzúgás, de több Erdőzúgás. Így lett nekünk az erdei gasztrokalandunk sok sercegés és erdőzúgás. Ám a főzés és a sütés természeténél fogva: több Sercegés.”

Segal Viktor - Vida József: Sercegés és erdőzúgás
Pannon Értéktár Zrt.
2021.
288 oldal
6 980 Ft