A legjobb Pad Thai, amit eddig készítettem, így leginkább magamnak jegyzem le, hogy legközelebb is tudjam reprodukálni. Ebben most nincs tojás, nekem nem is hiányzott belőle.
Mivel – ha minden elő van készítve - pillanatok alatt kész, érdemes egyszerre
egyszemélyes adagot készíteni, mert ha 2-3 főre egyszerre kerül minden a wokba,
inkább lesz szottyos, mint pirított tészta jellege.
Hozzávalók
egy nagy egyszemélyes adaghoz:
2
evőkanál halszósz
2
evőkanál tamarind szósz (vagy 2 teáskanál tamarind paszta)
125
ml víz
1
teáskanál cukor (nálam édesítőszer)
1
teáskanál szezámolaj
1
evőkanál (mogyoró)olaj
fél
csirkemell filé, falatnyi kockákra vágva
120
g shiitake gomba, szeletelve
3
szál újhagyma, vastagabbra szeletelve
arasznyi
sárgarépa, durvára reszelve
2
gerezd fokhagyma, zúzva
kisujjnyi
gyömbér, reszelve
chili
pehely (vagy 1 piros friss chili)
kis
csokor friss koriander, aprítva
1
evőkanálnyi sótlan, pörkölt mogyoró, durvára vágva
100 g rizstészta (szélesmetélt)
A
szósz összes hozzávalóját összekeverem és félreteszem.
A
tésztát forrásban lévő vízzel leöntöm és 4-5 perc múlva megkóstolom, ha
megpuhult leszűröm, majd felhasználásig hideg vízbe teszem, hogy ne ragadjon
össze.
Az
olajat egy wokban (vagy egy nagy serpenyőben) felhevítem, majd megpirítom benne
a kockára vágott csirkemell filét. Amikor már kezd színt kapni, hozzáadom a
gombát, és pár percig azzal is pirítom. Hozzáadom a sárgarépát és a nagyobb
darabokra szeletelt újhagyma fehér részét, legvégül a chilit, reszelt gyömbért
és a fokhagymát. Jól elkeverem.
A
leszűrt tésztát is a wokba dobom, átkeverem és meglocsolom a korábban
elkészített szósszal. Megszórom a felaprított újhagyma zöldjével és az egészet
alaposan összeforgatom.
Friss
korianderrel és durvára aprított sótlan, pörkölt földimogyoróval megszórva,
azonnal tálalom.
A fogáshoz a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte.