2021. március 9.

Csirkés, gombás Pad Thai


A legjobb Pad Thai, amit eddig készítettem, így leginkább magamnak jegyzem le, hogy legközelebb is tudjam reprodukálni. Ebben most nincs tojás, nekem nem is hiányzott belőle.

Mivel – ha minden elő van készítve - pillanatok alatt kész, érdemes egyszerre egyszemélyes adagot készíteni, mert ha 2-3 főre egyszerre kerül minden a wokba, inkább lesz szottyos, mint pirított tészta jellege.

Hozzávalók egy nagy egyszemélyes adaghoz:
2 evőkanál halszósz
2 evőkanál tamarind szósz (vagy 2 teáskanál tamarind paszta)
125 ml víz
1 teáskanál cukor (nálam édesítőszer)
1 teáskanál szezámolaj

1 evőkanál (mogyoró)olaj
fél csirkemell filé, falatnyi kockákra vágva
120 g shiitake gomba, szeletelve
3 szál újhagyma, vastagabbra szeletelve
arasznyi sárgarépa, durvára reszelve
2 gerezd fokhagyma, zúzva
kisujjnyi gyömbér, reszelve
chili pehely (vagy 1 piros friss chili)
kis csokor friss koriander, aprítva
1 evőkanálnyi sótlan, pörkölt mogyoró, durvára vágva
100 g rizstészta (szélesmetélt)

 A szósz összes hozzávalóját összekeverem és félreteszem.
A tésztát forrásban lévő vízzel leöntöm és 4-5 perc múlva megkóstolom, ha megpuhult leszűröm, majd felhasználásig hideg vízbe teszem, hogy ne ragadjon össze.
Az olajat egy wokban (vagy egy nagy serpenyőben) felhevítem, majd megpirítom benne a kockára vágott csirkemell filét. Amikor már kezd színt kapni, hozzáadom a gombát, és pár percig azzal is pirítom. Hozzáadom a sárgarépát és a nagyobb darabokra szeletelt újhagyma fehér részét, legvégül a chilit, reszelt gyömbért és a fokhagymát. Jól elkeverem.
A leszűrt tésztát is a wokba dobom, átkeverem és meglocsolom a korábban elkészített szósszal. Megszórom a felaprított újhagyma zöldjével és az egészet alaposan összeforgatom.
Friss korianderrel és durvára aprított sótlan, pörkölt földimogyoróval megszórva, azonnal tálalom.

 A fogáshoz a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte.