2021. március 10.

Ázsiai stílusú sült Portobello gomba

 

Rá vagyok kattanva az ilyen egyszerű, „pár perc alatt összedobom” fogásokra. Ma újra ázsiai ihletésű lett az ebéd, hogy élvezzem a friss koriandert, amíg tart.
20 perc alatt elkészült, paleo, alacsony szénhidráttartalmú, keto-barát és még vegán is.
(IR ebédnek ettem hozzá egy teljes kiőrlésű kiflit, amit a gluténmentesen mellőzzenek)

Hozzávalók 2 adaghoz:

4 db Portobello gomba, vastagabbra szeletelve
só és frissen őrölt fekete bors (ízlés szerint)
2 evőkanál szezám olaj
1 evőkanál olívaolaj
1 lilahagyma (újhagymával jobb lett volna, de épp nem volt)
fél hegyes pirospaprika (kápia jellegű), jullienne-re vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
ujjnyi friss gyömbér, finomra reszelve
csipet chili pehely
pár csepp fehérbor (vagy rizs)ecet
1 teáskanál pirított szezámmag
friss korianderzöld, aprítva

 A vastagabbra szeletelt gombát sütőpapíros tepsire sorakoztatom, megkenem szezámolajjal, tekerek rá sót, fekete borsot és 10-12 percre 180 Celsius-fokos sütőbe tolom.
(Süthettem volna serpenyőben is, de egyszerre nem fért volna bele a gomba és mivel a sütőm épp meleg volt, hát kihasználtam)

Egy serpenyőben felhevítek 1 evőkanál olívaolajat, és roppanósra sütök rajta egy félholdra szeletelt lilahagymát. Hozzákeverem a friss gyömbért, zúzott fokhagymát és vékony csíkokra vágott piros paprikát, megszórom chili pehellyel, megspriccelem pár csepp ecettel, majd elkeverem az egészet a sütőből kivett sült gombával. 2-3 percig hagyom összeérni az ízeket, majd tányérra szedem, megszórom pirított szezámmaggal és aprított korianderzölddel. Mennyei!

 A portobello gombát a ChefGomba biztosította, köszönet ért.

 Innen az ötlet.