Ahogy
közeleg a tavasz, egyre inkább vágyom üde színű ételekre. Az alábbi mentás zöldborsófőzeléket télen-nyáron imádjuk és ha tejszín helyett vegán krémmel főzöm,
vegán nagylányom is szívesen eszi.
Hozzávalók 2 adaghoz:
450 g pucolt (szezonban friss, évközben fagyasztott) zöldborsó
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma, vagy 2 fej salotta
só, ízlés szerint
csipet cukor/méz (vagy édesítőszer)
2 dl 30% zsírtartalmú tejszín (NEM főzőtejszín), vagy vegán krém
pár levél friss menta
Olívaolajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát/salottát. Ha már üveges,
hozzáadom a mézet/cukrot/édesítőszert, ráöntöm a zöldborsót, a tejszínt (vagy
vegán krémet) és kevergetve párolom addig, míg a zöldborsó megpuhul, de nem
veszíti el az üde, zöld színét. Ekkor kb. a fele mennyiséget átmerem egy blenderbe
és pár levél friss mentával össze turmixszolom (botmixerrel is lehet, de
blenderbe simább a végeredmény). Összekeverem a pürésített részt a maradék párolt
zöldborsóval és már kész is! Tetszés szerinti feltéttel tálalom.