Édesség arra az estre, ha tilos a fehér liszt, meg a cukor…
Hozzávalók 6 adaghoz:
60 g vaj + a sütőtál kikenéséhez
100 g cukornak megfelelő édesítőszer (az eredeti receptben
200 g cukor)
½ kezeletlen citrom frissen reszelt héja
80 ml Meyer citrom frissen facsart leve
3 tojás, szétválasztva
45 g teljes kiőrlésű barna rizsliszt
200 g tejföl
csipet só
Előmelegítem a sütőt 180 C-fokra, és kikenem a sütőformákat
vajjal. A vajat és az édesítőszert (cukrot) kézi mixerrel, magas fokozaton
habosra keverem.Hozzáadom a citromhéjat, majd egyenként a tojások sárgáját és alaposan
elkeverem. Belecsurgatom a citromlé felét, hozzáadom a rizsliszt és a tejföl
felét, közben folyamatosan keverem, majd a maradék citromlevet, rizslisztet és
tejfölt is beledolgozom. Egy másik tálban felverem a tojáshabot egy csipet sóval, majd óvatosan a
citromos masszába forgatom. Az egészet beleöntöm a kivajazott sütőformába, amit
beleállítok egy akkora magas falú tepsibe, amiben kényelmesen elfér és amibe
annyi forró vizet öntök, hogy a sütőtál feléig érjen. Sütőbe tolom, és 45-50
perc alatt szép pirosra sütöm a tetejét.
Langyosan, vagy hidegen tálalom.
Egy adagban 232 kcal és 10 g szénhidrát van.
Lori Longbotham -Luscious Lemon Desserts című könyvéből vett receptet alakítottam a diétámnak
megfelelőre.