2021. január 31.

Marhahús érlelése házilag, érlelő tasakban


7 éve érlelek itthon marhahúst. Ez volt az egyik legjobban sikerült darab, amit december 3-án tettem be az érlelő tasakba és 53 nap elteltével, január 28-án nyilvánítottam késznek. Január 9-én vágtunk belőle egy szeletet, és megsütöttünk faszénparázs felett. Nagyon jó volt, de úgy véltem hagyom még érlelődni, lássuk, mi lesz. És milyen jól tettem!

A 2014-es blogbejegyzésemben még arról írtam, mennyire nem egyszerű jó minőségű marhahúshoz jutni egy vidéki kisvárosban, steak alapanyagért pedig minimum Pestre kellett mennem és kisebb vagyont fizetnem érte egy sztárhentesnél, akinek volt érlelőszekrénye. Az elmúlt 7 évben annyiban változott a helyzet, hogy 21 napig érlelt marhát vehetünk már szeletben, vákuumozva (pld. a Lidl-ben), de az itthon érlelt hús anyagilag a súlyveszteség ellenére is még mindig jobban megéri, nem beszélve az érzésről, hogy ezt is magunk csináljuk.

December eleji METRO áruház látogatásomkor kezembe akadt egy szép darab marha hátszín, jó 3,5 kg-os darab. Ahogy rátaláltam, már tudtam, mi lesz a sorsa. Hús érlelő tasakot mindig tartok itthon (a LAVA érlelő tasaknál eddig jobbat nem találtam), így nem volt más dolgom, mint hazaérkezés után a húst szárazra törölni (ezt konyhai papírtörlővel oldottam meg), bele helyezni a megfelelő méretű érlelő tasakba (több méretben kapható, ez a legnagyobb volt, és kényelmesen elfért benne a 3,5 kg-os hátszín darab), vákuum géppel lezárni és egy rácsra betenni a hűtőszekrénybe (egy tepsi kis lábakkal bíró betétrácsát használtam. A rácsnak az a szerepe, hogy a levegő körül tudja járni a húst). 2-3 naponta megfordítottam, és konstatáltam, hogy minden jól alakul, a húsunk szépen érlelődik.

Hogy működik az érlelő tasak? Ránézésre egy egyszerű nylon tasak, de közel sem az. Anyaga porózus (membránlemezes) az egyik irányból kiereszti a vízpárát és koncentráltan tartja benn az ízeket, közben szemünk láttára megy végbe egy komplett biokémiai folyamat, a hús íze sokkal koncentráltabb, a textúrája pedig lágyabb lesz.

A hús színe besötétedik, a külső részén a zsíros részek akár zöldes árnyalatot is felvehetnek, de ettől nem kell megijedni. Az illata is megváltozik, kellemesen diós, érlelt illat árad a húsból. 3 hét alatt bekövetkezik a csoda: a hús gyönyörűen megérik, az állaga mesésen puha. Eddig 21-24 napig érleltem a húsokat, ez volt az első alkalom, hogy kipróbáltam a hosszabb érlelést.

Az 53-ik napion kivettem az érlelő tasakból, levagdostam a húsdarab egész felületéről 1-2 mm vastagon a besötétedett réteget, alatta gyönyörű, mély színű volt a hús. Másfél ujjnyi vastagra szeletelés után adagonként levákuumoztam és nincs más hátra: amikor steakre támad kedvünk, előkapom a kis segédem, és lehet sütni, tökéletes steaket.

Érleljetek otthon marhahúst, érdemes!

Az első húsérlelésem története itt olvasható, a Magyar Konyha magazinban a témában megjelent cikkem pedig itt.