Az
ötletet egy videóban láttam, de a darált hús tölteléket én gombára cseréltem.
Klassz finomság lett tele ízzel, mely hidegen és melegen egyaránt finom és
laktató. Egyik kedvenc úti elemózsiám lesz.
2 saláta cukkini
6 tojás
1
evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
500 g barna csiperke gomba
200
g laskagomba
4-5 gerezd fokhagyma
200 g ementáli sajt
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
morzsolt majoránna és szárított oregánó
Azzal kezdem, hogy elkészítem a gombát: a laskagombát kézzel csíkokra tépem, a barna csiperkét felszeletelem. Egy akkora serpenyőben, amibe kényelmesen elfér majd a gomba mennyiség, egy evőkanál olívaolajon megdinsztelem a felaprított hagymát, majd hozzáadom a gombákat. Sózom, borsozom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, megszórom morzsolt majoránnával és szárított oregánóval, majd néha kevergetve, fedő alatt, közepes lángon hagyom megpuhulni. Leveszem a fedőt és nagyobb lángon zsírjára sütöm, azaz elfőzöm minden levét, és hagyom picit megpirulni. Félreteszem.
A cukkinit egyforma, nem túl vastag szeletekre vágom, megsózom, és
hagyom kb. 10 percig pihenni, hogy a cukkini szeletek picit megpuhulnak, ezután
egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem egymás mellé (lásd a lentebb belinkelt
videóban). A tojásokat feltöröm egy tálba, ízesítem sóval, frissen őrölt borssal
és szerecsendióval. Kézi mixerrel jó habosra felverem, majd óvatosan a
sütőpapíros tepsiben várakozó cukkinira öntöm. 180 °C-os előmelegített sütőbe tolom és alsó-felső
sütésen, 15 percig sütöm. Kiveszem és hagyom kicsit hűlni, majd ráreszelem a
sajtot és elegyengetem rajta a párolt gombát. A sütőpapír segítségével
feltekerem (mint egy piskótatekercset), és visszatolom a sütőbe 180 fokra,
légkeveréssel, még 12-15 percre. Csírákkal, vagy zöldsalátával tálalom.
Melegen, hidegen egyaránt jó.
Innen az ötlet.
*A cukkini szeletek nekem egyszerűen eltűntek a tojásban, de ennek csak látványbeli hátrányát láttam, az végeredmény ízében a cukkini is ott van.
A gombáért
köszönet a Chef Gombának, a csírákért pedig a Biohálónak.