2021. január 28.

Gombás tojástekercs

Az ötletet egy videóban láttam, de a darált hús tölteléket én gombára cseréltem. Klassz finomság lett tele ízzel, mely hidegen és melegen egyaránt finom és laktató. Egyik kedvenc úti elemózsiám lesz.

 Hozzávalók:
2 saláta cukkini
6 tojás
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
500 g barna csiperke gomba
200 g laskagomba
4-5 gerezd fokhagyma
200 g ementáli sajt
só, frissen őrölt bors és szerecsendió
morzsolt majoránna és szárított oregánó

Azzal kezdem, hogy elkészítem a gombát: a laskagombát kézzel csíkokra tépem, a barna csiperkét felszeletelem. Egy akkora serpenyőben, amibe kényelmesen elfér majd a gomba mennyiség, egy evőkanál olívaolajon megdinsztelem a felaprított hagymát, majd hozzáadom a gombákat. Sózom, borsozom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, megszórom morzsolt majoránnával és szárított oregánóval, majd néha kevergetve, fedő alatt, közepes lángon hagyom megpuhulni. Leveszem a fedőt és nagyobb lángon zsírjára sütöm, azaz elfőzöm minden levét, és hagyom picit megpirulni. Félreteszem.

A cukkinit egyforma, nem túl vastag szeletekre vágom, megsózom, és hagyom kb. 10 percig pihenni, hogy a cukkini szeletek picit megpuhulnak, ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem egymás mellé (lásd a lentebb belinkelt videóban). A tojásokat feltöröm egy tálba, ízesítem sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval. Kézi mixerrel jó habosra felverem, majd óvatosan a sütőpapíros tepsiben várakozó cukkinira öntöm.  180 °C-os előmelegített sütőbe tolom és alsó-felső sütésen, 15 percig sütöm. Kiveszem és hagyom kicsit hűlni, majd ráreszelem a sajtot és elegyengetem rajta a párolt gombát. A sütőpapír segítségével feltekerem (mint egy piskótatekercset), és visszatolom a sütőbe 180 fokra, légkeveréssel, még 12-15 percre. Csírákkal, vagy zöldsalátával tálalom. Melegen, hidegen egyaránt jó.

Innen az ötlet.

*A cukkini szeletek nekem egyszerűen eltűntek a tojásban, de ennek csak látványbeli hátrányát láttam, az végeredmény ízében a cukkini is ott van.

A gombáért köszönet a Chef Gombának, a csírákért pedig a Biohálónak.