Úgy
nő a kert végében a csalán, hogy öröm nézni. Szúrós „természete” ellenére
szeretjük, szívesen esszük krémlevesnek, vagy főzeléknek elkészítve. Ezúttal
nem a szokásos módon készítettem, hanem besavanyítottam, és milyen jól tettem…
Hozzávalók:
nagy csokor friss, zsenge csalánhajtás
1 közepes méretű vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
nagy csokor friss, zsenge csalánhajtás
1 közepes méretű vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
2
szem krumpli
1 szál friss lestyán
1 szál friss lestyán
3-4
gerezd fokhagyma
1 liter zöldség alaplé
1-2 evőkanál citromlé vagy almaecet, ízlés szerint
só, frissen őrölt bors
1 liter zöldség alaplé
1-2 evőkanál citromlé vagy almaecet, ízlés szerint
só, frissen őrölt bors
a tálaláshoz sült hagyma
Gumikesztyűt húzok, és alaposan megmosom a csalán hajtásokat, majd
lecsepegtetem (vagy salátacentrifugában kicentrifugázom). A hagymát és
burgonyát meghámozom, megmosom, a krumplit nagyobb kockákra, a hagymát apróra
vágom. Felmelegítem az olajat egy edényben és a hagymát üvegesre dinsztelem rajta.
Hozzáadom a krumplit, a csalánt, az aprított lestyánt és reszelt fokhagymát, sózom,
borsozom, felöntöm az alaplével (annyival, hogy jól ellepje) és addig főzöm,
míg a burgonya megpuhul.
Blenderbe öntöm, hozzáadom a citromlevet (vagy almaecetet) és simára pürésítem. Ha kell, igazítok a fűszerezésén, savanyúságán és tálaláskor a tetejét megszórom sült hagymával.
Blenderbe öntöm, hozzáadom a citromlevet (vagy almaecetet) és simára pürésítem. Ha kell, igazítok a fűszerezésén, savanyúságán és tálaláskor a tetejét megszórom sült hagymával.