2020. május 20.

Savanyú csalán krémleves


Úgy nő a kert végében a csalán, hogy öröm nézni. Szúrós „természete” ellenére szeretjük, szívesen esszük krémlevesnek, vagy főzeléknek elkészítve. Ezúttal nem a szokásos módon készítettem, hanem besavanyítottam, és milyen jól tettem…

Hozzávalók:
nagy csokor friss, zsenge csalánhajtás
1 közepes méretű vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
2 szem krumpli
1 szál friss lestyán 
3-4 gerezd fokhagyma
1 liter zöldség alaplé
1-2 evőkanál citromlé vagy almaecet, ízlés szerint
só, frissen őrölt bors 
a tálaláshoz sült hagyma

Gumikesztyűt húzok, és alaposan megmosom a csalán hajtásokat, majd lecsepegtetem (vagy salátacentrifugában kicentrifugázom). A hagymát és burgonyát meghámozom, megmosom, a krumplit nagyobb kockákra, a hagymát apróra vágom. Felmelegítem az olajat egy edényben és a hagymát üvegesre dinsztelem rajta. Hozzáadom a krumplit, a csalánt, az aprított lestyánt és reszelt fokhagymát, sózom, borsozom, felöntöm az alaplével (annyival, hogy jól ellepje) és addig főzöm, míg a burgonya megpuhul.
Blenderbe öntöm, hozzáadom a citromlevet (vagy almaecetet) és simára pürésítem. Ha kell, igazítok a fűszerezésén, savanyúságán és tálaláskor a tetejét megszórom sült hagymával.