Ideális
sütemény maradék tojásfehérje felhasználásához. A csokoládétól, az olajos magvaktól
és a belesütött aszalt gyümölcstől ellenállhatatlanul finom és napokig
ugyanolyan, mintha frissen sütöttük volna. Étcsokicseppet, aszalt gyümölcsöket, birssajtot
és olajos magvakat kedvenc magosboltomból rendeltem, a házhoz szállítás zavartalanul működött
a pandémia idején is. Az áraik jók, az árú kifogástalan minőségű, nagyon
szeretek náluk vásárolni.
Hozzávalók
egy őzgerincformához:
6 db tojásfehérje
6 db tojásfehérje
10
dkg porcukor
1 csapott mokkáskanál sütőpor
1 csapott mokkáskanál sütőpor
11
dkg rétesliszt
10
dkg birssajt, apró kockákra vágva (lehetne mazsola is, ha szeretnénk, de nem
szeretjük)
5 dkg jó minőségű étcsokoládé, reszelve
5 dkg jó minőségű étcsokoládé, reszelve
5
dkg darált olajos mag (dió és/vagy mandula)
kevés
vaj és kakaópor az őzgerincforma kikenéséhez
10 dkg jó minőségű (70% kakaótartalmú) étcsokoládé + 3 evőkanál olaj a bevonathoz
10 dkg jó minőségű (70% kakaótartalmú) étcsokoládé + 3 evőkanál olaj a bevonathoz
A
tojásokat kemény habbá verem a porcukorral, majd kanalanként, óvatosan, hogy a
habot ne törjem, belekeverem a darált diót/mandulát és a sütőporral, meg
reszelt csokoládéval elkevert liszttel. Apróra felkockázom a birssajtot, majd
belekeverem azt is a tésztába. Beleteszem az egészet az alaposan kivajazott,
kakaóporral beszórt őzgerincformába és 170 fokra előmelegített sütőben,
légkeveréssel 30-35 perc alatt megsütöm. Tűpróbát csinálok (beleszúrok a
közepébe egy vékony fém nyársat, vagy bambusz saslikpálcát, és ha tiszta amikor
kihúzom, nem tapad rá ragacsos tészta, azt jelenti, hogy átsült a sütemény
belseje is). Rácsra borítom, hagyom kihűlni, majd bevonom vízgőz felett felolvasztott
étcsokoládéval, amiben elkevertem 3 evőkanálnyi semleges ízű olajat. Hagyom
megdermedni rajta a csokit, majd szeletelve kínálom.
A
tésztájába lehet keverni egyéb aszalt gyümölcsöket is. A sárgabarack, áfonya, kandírozott
narancs és citromhéj is jó választás, ha egy gazdagabb püspökkenyérre vágyunk.
Édesanyám
receptje.