2020. május 21.

Csokis püspökkenyér


Ideális sütemény maradék tojásfehérje felhasználásához. A csokoládétól, az olajos magvaktól és a belesütött aszalt gyümölcstől ellenállhatatlanul finom és napokig ugyanolyan, mintha frissen sütöttük volna. Étcsokicseppet, aszalt gyümölcsöket, birssajtot és olajos magvakat kedvenc magosboltomból rendeltem, a házhoz szállítás zavartalanul működött a pandémia idején is. Az áraik jók, az árú kifogástalan minőségű, nagyon szeretek náluk vásárolni.

Hozzávalók egy őzgerincformához:
6 db tojásfehérje
10 dkg porcukor
1 csapott mokkáskanál sütőpor
11 dkg rétesliszt
10 dkg birssajt, apró kockákra vágva (lehetne mazsola is, ha szeretnénk, de nem szeretjük)
5 dkg jó minőségű étcsokoládé, reszelve
5 dkg darált olajos mag (dió és/vagy mandula)
kevés vaj és kakaópor az őzgerincforma kikenéséhez
10 dkg jó minőségű (70% kakaótartalmú) étcsokoládé + 3 evőkanál olaj a bevonathoz

A tojásokat kemény habbá verem a porcukorral, majd kanalanként, óvatosan, hogy a habot ne törjem, belekeverem a darált diót/mandulát és a sütőporral, meg reszelt csokoládéval elkevert liszttel. Apróra felkockázom a birssajtot, majd belekeverem azt is a tésztába. Beleteszem az egészet az alaposan kivajazott, kakaóporral beszórt őzgerincformába és 170 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 30-35 perc alatt megsütöm. Tűpróbát csinálok (beleszúrok a közepébe egy vékony fém nyársat, vagy bambusz saslikpálcát, és ha tiszta amikor kihúzom, nem tapad rá ragacsos tészta, azt jelenti, hogy átsült a sütemény belseje is). Rácsra borítom, hagyom kihűlni, majd bevonom vízgőz felett felolvasztott étcsokoládéval, amiben elkevertem 3 evőkanálnyi semleges ízű olajat. Hagyom megdermedni rajta a csokit, majd szeletelve kínálom.
A tésztájába lehet keverni egyéb aszalt gyümölcsöket is. A sárgabarack, áfonya, kandírozott narancs és citromhéj is jó választás, ha egy gazdagabb püspökkenyérre vágyunk.

Édesanyám receptje.