Napok
óta gyönyörködök a szebbnél-szebben díszített focaccia lepényekben, muszáj volt
nekem is sütnöm, főleg, hogy épp virágzik a snidling és van a kertben mindenféle
zöldfűszer. Nyersen szebb a látványa, készen isteni finom, kedvencem rajta a
sült rozmaring és lilahagyma.
Hozzávalók:
700 g kenyérliszt
(BL80)
3-4
evőkanál olívaolaj (én az aszalt paradicsomét használtam)
5 deciliter langyos
víz
12 g
szárított élesztő
3 gerezd fokhagyma
24
g (parajdi) só
1 teáskanál cukor
kevés olívaolaj
és só a tetejére
A díszítéshez: virágzó snidling, újhagyma szára, lilahagyma, rozmaring, spárga, sárgarépa, koktél paradicsom, petrezselyem és lestyán levél, oregánó ágacskák, szezámmag.
A díszítéshez: virágzó snidling, újhagyma szára, lilahagyma, rozmaring, spárga, sárgarépa, koktél paradicsom, petrezselyem és lestyán levél, oregánó ágacskák, szezámmag.
A
langyos vízben elkeverem az élesztőt és a cukrot, hagyom felfutni. A fokhagymát
reszelem és összekeverem a liszttel és sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt
és szép, sima, fényes tésztát dagasztok belőle, amit letakarva, huzatmentes
helyen hagyok duplájára kelni.
A
sütőtepsit (a nagyobbik gáztepsi) kiolajozom, beleöntöm a tésztát, széthúzgálom
téglalap alakúra, majd hagyom még pihenni 15-20 percet. Ujjaimmal megtapogatom
(így kis kráterek keletkeznek a tésztában), majd a tészta tetejét sózom, meglocsolom
kevés olajjal és díszítem a zöldségekkel, zöldfűszerekkel. 180 Celsius-fokra előmelegített légkeveréses
sütőben, 20-25 perc alatt megsütöm.
Langyosan
tálalom.