2020. május 11.

Focaccia



Napok óta gyönyörködök a szebbnél-szebben díszített focaccia lepényekben, muszáj volt nekem is sütnöm, főleg, hogy épp virágzik a snidling és van a kertben mindenféle zöldfűszer. Nyersen szebb a látványa, készen isteni finom, kedvencem rajta a sült rozmaring és lilahagyma.

Hozzávalók:
700 g kenyérliszt (BL80)
3-4 evőkanál olívaolaj (én az aszalt paradicsomét használtam)
5 deciliter langyos víz
12 g  szárított élesztő
3 gerezd fokhagyma
24 g (parajdi) só
1 teáskanál cukor
kevés olívaolaj és só a tetejére
A díszítéshez: virágzó snidling, újhagyma szára, lilahagyma, rozmaring, spárga, sárgarépa, koktél paradicsom, petrezselyem és lestyán levél, oregánó ágacskák, szezámmag.

A langyos vízben elkeverem az élesztőt és a cukrot, hagyom felfutni. A fokhagymát reszelem és összekeverem a liszttel és sóval, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és szép, sima, fényes tésztát dagasztok belőle, amit letakarva, huzatmentes helyen hagyok duplájára kelni.
A sütőtepsit (a nagyobbik gáztepsi) kiolajozom, beleöntöm a tésztát, széthúzgálom téglalap alakúra, majd hagyom még pihenni 15-20 percet. Ujjaimmal megtapogatom (így kis kráterek keletkeznek a tésztában), majd a tészta tetejét sózom, meglocsolom kevés olajjal és díszítem a zöldségekkel, zöldfűszerekkel.  180 Celsius-fokra előmelegített légkeveréses sütőben, 20-25 perc alatt megsütöm. 


Langyosan tálalom.