Jó
két hónap „karanténkonyha” után is igyekeztem új dolgokat kipróbálni, a járvány
idejére hazaköltözött lányomékkal elköltött közös reggeliket, és késői ebédeket
változatossá tenni. Az adagokat igyekeztem nem túlméretezni, ez persze nem
mindig sikerült, így bizony akadtak maradékok, amiket érdemes volt
felhasználni. Ilyen maradékmentő ez az El Salvador-i nemzeti utcai kaja is, a
pupusas, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy bizony többször megsütöttem, még
kirándulókajánk is volt.
Hozzávalók
8 darabhoz:
0,5
kg jó minőségű* liszt
16
g (parajdi) só
1
tk sütőpor
0,75
dl olaj
kb.
2 dl víz
A
töltelék lehet bármi, ez igazi maradékmentő kaja. Finom lepirított szalonnával,
hagymával, maradék sonkával, rántottával, kis tejföllel, reszelt sajttal, sőt,
még túróval is. Nekem most volt némi maradék darált pulykahúsos ragum, azt
tettem hát bele, meg vékonyra szeletelt újhagyma zöldjét és reszelt sajtot, de
készítettem már általam konzervként eltett házi májpástétomosat is, az is
nagyon finom volt.
A
tészta hozzávalóit összegyúrom, és hagyom pihenni negyed órát, majd nyolc fele
osztom, gombócokra formálom, kör alakúra nyújtom és a közepébe kanalazok a ragu
töltelékből, teszek rá szeletelt újhagyma zöldet és reszelt sajtot. A két oldalát
összefogom, összecsipkedve lezárom, majd lelapogatom olyan kis papucs-formára. Előveszek
egy tapadásmentes serpenyőt, szárazon felforrósítom és beleteszem a „papucsokat”
csípett felükkel lefelé. Nem sütöm nagy lángon, hogy legyen ideje átsülni a
tésztának mielőtt megpirulna. Amikor már szépen pirul, megfordítom, megsütöm a
másik oldalt is, és kész, lehet enni. Forrón, vagy langyosan, ebédre, vagy
vacsorára, de hidegen, kirándulásra, úti elemózsiának is ideális.
*Amikor
pizza lisztből sütöttem, mesés volt a tészta állaga és sütés után is sokkal
finomabb volt, mint amikor sima, BL55-ös lisztből készítettem.
Móni receptjét használtam, köszönet érte.
A
bejegyzést a Magyar
Pulykaszövetség és a Magyar Baromfi
Terméktanács szponzorálta.
Ha
tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog
facebook oldalát, ITT megteheted.
Instagramon is követhetsz.