2019. május 20.

Gombás-lencsés muszaka



Ezt a húsmentes muszakát napra pontosan 12 évvel azután készítettem, hogy elkezdtem írni a blogot, amin épp egy muszaka volt az első receptbejegyzés. Van, ami azóta sem változott (most is diétázok), de sok minden megváltozott azon kívül is, hogy 12 évvel öregebb, tapasztaltabb lettem. Sokkal kevesebb húst eszünk, így ebbe a mostani változatba sem került belőle, de ízre így is hozza az ellenállhatatlan muszaka formát! A sült padlizsán szeletek paradicsomos –gombás lencseraguval vannak rétegezve, a tetejére pedig némi füstölt mozzarella olvadt sütés közben, tálaláskor pedig a jó érett, Szicíliából hozott caciocavallo sajtból reszeltem egy keveset. Ha innék alkoholt, egy pohár száraz vörösre szavaztam volna a muszakám mellé.

Hozzávalók 4 adaghoz:
2-3 db nagyobb padlizsán
2 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
100 g lencse
250 g bébi barna csiperke
4 gerezd fokhagyma, reszelve
kevés olivaolaj
1 ek morzsolt oregánó
1 kk őrölt fahéj (nem tévedés!)
1doboz passzírozott paradicsom (500 g-os passata di pomodoro)
1 kk cukor
só, frissen őrölt bors
1 kk őrölt római kömény
10 dkg füstölt mozzarella sajt
3 dkg kemény sajt (parmezán, vagy caciocavallo)

Azzal kezdem, hogy előző este megmosok és beáztatok 100 g közönséges lencsét.
Másnap bemelegítem a sütőt 200 fokra, megmosom, megtörölgetem a padlizsánokat és felszeletelem őket 1 centi vastagra. Ráteszem a szeleteket egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, egy kenőecset segítségével megkenegetem őket kevés olívaolajjal, borsozom, majd mennek a sütőbe kb. 10-15 percre, ezalatt szép barnára sülnek.
Amíg sül a padlizsán, egy serpenyőben megpárolok 2 közepes fej apróra vágott vöröshagymát egy evőkanál olívaolajon. Ha már üveges, ráreszelem a fokhagymát, elkeverem, majd ha megéreztem az illatát (kb 1 perc) hozzáadom a felszeletelt barna csiperkét, és addig sütöm, míg elfő az összes leve. Hozzáadom a leszűrt lencsét, megfűszerezem sóval, borssal, római köménnyel, morzsolt oregánóval és őrölt fahéjjal, ráöntöm a passzírozott paradicsomot, rászórom a cukrot, összekeverem, lefedem és takaréklángon, néha megkeverve párolom, míg a lencse is megpuhul.
Következik az összeállítás: egy magas falu sütőedénybe, vagy tepsibe, amit vékonyan kikenek olívaolajjal teszek egy vékony réteget a paradicsomos-gombás lencseraguból, erre rakok egy sor padlizsán szeletet úgy, hogy mindenhová jusson. Következik egy újabb réteg ragu, majd egy újabb réteg padlizsán szelet, mindaddig, míg a hozzávalók el nem fogynak (a felső réteg padlizsán legyen). Ráreszelem a füstölt mozzarella sajtot és mehet a sütőbe, 180-200 fokra, úgy fél órára, vagy ameddig a sajt szépen megpirul, majd tálaláskor reszelek rá még egy kevés kemény sajtot és azonnal tálalom.

A gombát az AMIGO a mi gombánk biztosította, köszönet érte.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.