Ezt
a húsmentes muszakát napra pontosan 12 évvel azután készítettem, hogy elkezdtem
írni a blogot, amin épp egy muszaka volt az első receptbejegyzés. Van, ami
azóta sem változott (most is diétázok), de sok minden megváltozott azon kívül
is, hogy 12 évvel öregebb, tapasztaltabb lettem. Sokkal kevesebb húst eszünk,
így ebbe a mostani változatba sem került belőle, de ízre így is hozza az
ellenállhatatlan muszaka formát! A sült padlizsán szeletek paradicsomos –gombás
lencseraguval vannak rétegezve, a tetejére pedig némi füstölt mozzarella olvadt
sütés közben, tálaláskor pedig a jó érett, Szicíliából hozott caciocavallo
sajtból reszeltem egy keveset. Ha innék alkoholt, egy pohár száraz vörösre
szavaztam volna a muszakám mellé.
Hozzávalók 4 adaghoz:
2-3 db nagyobb padlizsán
Hozzávalók 4 adaghoz:
2-3 db nagyobb padlizsán
2
közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
100
g lencse
250 g bébi barna csiperke
250 g bébi barna csiperke
4
gerezd fokhagyma, reszelve
kevés
olivaolaj
1
ek morzsolt oregánó
1
kk őrölt fahéj (nem tévedés!)
1doboz
passzírozott paradicsom (500 g-os passata di pomodoro)
1
kk cukor
só,
frissen őrölt bors
1
kk őrölt római kömény
10
dkg füstölt mozzarella sajt
3 dkg kemény sajt (parmezán, vagy caciocavallo)
3 dkg kemény sajt (parmezán, vagy caciocavallo)
Azzal
kezdem, hogy előző este megmosok és beáztatok 100 g közönséges lencsét.
Másnap bemelegítem a sütőt 200 fokra, megmosom, megtörölgetem a padlizsánokat és felszeletelem őket 1 centi vastagra. Ráteszem a szeleteket egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, egy kenőecset segítségével megkenegetem őket kevés olívaolajjal, borsozom, majd mennek a sütőbe kb. 10-15 percre, ezalatt szép barnára sülnek.
Másnap bemelegítem a sütőt 200 fokra, megmosom, megtörölgetem a padlizsánokat és felszeletelem őket 1 centi vastagra. Ráteszem a szeleteket egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre, egy kenőecset segítségével megkenegetem őket kevés olívaolajjal, borsozom, majd mennek a sütőbe kb. 10-15 percre, ezalatt szép barnára sülnek.
Amíg
sül a padlizsán, egy serpenyőben megpárolok 2 közepes fej apróra vágott
vöröshagymát egy evőkanál olívaolajon. Ha már üveges, ráreszelem a fokhagymát, elkeverem,
majd ha megéreztem az illatát (kb 1 perc) hozzáadom a felszeletelt barna
csiperkét, és addig sütöm, míg elfő az összes leve. Hozzáadom a leszűrt
lencsét, megfűszerezem sóval, borssal, római köménnyel, morzsolt oregánóval és őrölt
fahéjjal, ráöntöm a passzírozott paradicsomot, rászórom a cukrot, összekeverem,
lefedem és takaréklángon, néha megkeverve párolom, míg a lencse is megpuhul.
Következik
az összeállítás: egy magas falu sütőedénybe, vagy tepsibe, amit vékonyan
kikenek olívaolajjal teszek egy vékony réteget a paradicsomos-gombás
lencseraguból, erre rakok egy sor padlizsán szeletet úgy, hogy mindenhová
jusson. Következik egy újabb réteg ragu, majd egy újabb réteg padlizsán szelet,
mindaddig, míg a hozzávalók el nem fogynak (a felső réteg padlizsán legyen).
Ráreszelem a füstölt mozzarella sajtot és mehet a sütőbe, 180-200 fokra, úgy
fél órára, vagy ameddig a sajt szépen megpirul, majd tálaláskor reszelek rá még
egy kevés kemény sajtot és azonnal tálalom.
A gombát az AMIGO a mi gombánk biztosította, köszönet
érte.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a
blog facebook oldalát, ITT
megteheted. Instagramon is követhetsz.