Kétcsillagos bécsi séf, a koreai, az orosz és az albán
konyha fenegyerekei és a legjobb olasz pezsgő is bemutatkozik a május 16-19.
között tartott OTP Bank Gourmet Fesztiválon – hagyományosan a Millenárison -,
ahol kilencedszer találkoznak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai,
cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók.
A paprika, a sercli és a sör adja majd az inspirációt az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál séfjeinek. Az előző két évhez hasonlóan idén is kulcsszavakat jelöltek ki a szervezők, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata amellett, hogy konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.
„A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatása mellett igyekszünk évről évre emelni a nemzetközi színvonalat is: idén az eddigi legerősebb felhozatallal találkozhatnak majd a látogatók. Nemcsak a minőségnek szenteltünk külön figyelmet, hanem annak is, hogy a meghívott éttermek érdekes koncepcióval, séfjeik pedig jó sztorival és izgalmas személyiséggel rendelkezzenek, hiszen ezek az összetevők is kellenek a felejthetetlen gasztronómiai élményhez” – mondja Nemes Richárd, főszervező.
De hogy kerül a sercli az asztalra, kérdezhetnénk, s a válasz Mautner Zsófitól érkezik: „A kenyér szakrális, szimbolikus jelentőséggel bír a gasztronómiában, a hulladékmentes főzés pedig nagyon releváns és minket is foglalkoztató téma. Mindezek miatt izgalmas a száraz kenyér felhasználása” – meséli a fesztivál házigazdája. „A serclinek a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban: akár már egy panírmorzsa is ennek számít. És a töltött kenyerektől a modern barnakenyér-fagylaltig folytathatnánk a sort, amely úgy gondoljuk, hogy a séfeket is meg fogja ihletni.”
„A paprikát pedig a többi között azért találtuk
fontosnak, mert az egész világ innen ismer minket” – folytatja Jókuti András, a
fesztivál másik házigazdája. „Eközben van egy kis “dohos illata” is: még nem
törődtünk eleget azzal, hogy feldobjuk valamivel, megújítsuk és megmutassuk a
világnak, hogy nem csak birkapörköltért, gulyáslevesért érdemes Magyarországra
jönni.”
A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk,
szószok lehetséges alapanyagaként jelenik majd meg, de a kiállítók között is
kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett természetesen a
legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd.
Az eddigi legizgalmasabb nemzetközi felhozatal
A gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai
ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő hazai és külföldi séf ad exkluzív
vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi
Konstantin Filippou fúziós ízeit és fesztelenségét, az egycsillagos szöuli Lee
Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait, Iván és Szergej
Berezutszkij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk
számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák a Millenárisra.
A Millenárisra érkezik a legjobb olasz pezsgőházként
emlegetett Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez az éppen az ország
legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz
egy megismételhetetlen ebédmenüt. A színpadon mutatkozik be az albán Bledar
Kola, aki a világ egyik legjobb éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában
gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán
hagyományait újraértelmezze, és ott lesz Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti
éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.
Kényelmes mobilfizetés a Gourmet-n
A Gourmet Fesztivál nem csak a gasztronómia terén nyújtja
a legjobbat, évek óta törekszik arra is, hogy a látogatók számára egyszerűbbé
és kényelmesebbé tegye a szolgáltatásokat, így például a fizetési folyamatot. A
fesztivál névadó szponzora, az OTP Bank, segít ebben idén is. “Az egy
érintéssel is működő kártyák mellett a Simple appnak köszönhetően már
okostelefonunkkal is fizethetünk az eseményen vagy bármely kereskedőnél. A
gyors fizetéshez elég csak digitalizálni a bankkártyánkat az alkalmazásban, így
bárki élvezheti a kényelmes mobilfizetés lehetőséget” – mondta Nagy Zoltán
Péter, az OTP Bank marketing és kommunikációs igazgatója.