2019. május 28.

Egyszerű spárga krémleves (vegán)



Kedvenc ételeimet megpróbálom a lehető legdiétásabban elkészíteni. A napokban főztem ezt az egyszerű, ám annál finomabb spárga krémlevest, aminek egy adagja alig több, mint 100 kcal és került bele a gyönyörű Violetta fajtájú spárgából is.

Hozzávalók 2 adaghoz:
500 g zöld/lila spárga (tisztítva mérve)
1 evőkanál (10 g) olívaolaj
60 g aprított vöröshagyma
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
kb. 350 ml víz, vagy zöldség alaplé
pár csepp frissen facsart citromlé
pár szál friss petrezselyem és snidling virág a tálaláshoz

A spárga kemény végét egyszerűen lepattintom, ott fog eltörni, ahol már nem fás. Megmosom, lecsepegtetem, majd 1-2 cm-es darabokra vágom, és a rügyet félreteszem a tálaláshoz, levesbetétnek. Az apróra vágott hagymát üvegesre dinsztelem az olívaolajon, majd hozzáadom a spárgát, vízzel (vagy zöldség alaplével) felöntöm, úgy hogy épp ellepje. Fűszerezem sóval, borssal és fedő alatt puhára párolom. Botmixerrel pürésítem, megkóstolom, igazítok az ízén pár csepp frissen facsart citromlével, és ha kell, sóval, borssal. A zsenge nyers rügyekkel, friss petrezselyem zölddel és snidling virággal díszítve tálalom.