Bevallom, nem hittem, hogy a
savanyított spárga képes roppanós maradni, és hogy ennyire finom lesz a
végeredmény. Tavaly készült először pár üveggel próbának, idén már bátrabban
teszem majd el szezon végén, amikor már olcsóbb a spárga.
Hozzávalók:
zöld spárga
Hozzávalók:
zöld spárga
A felöntő léhez:
1 liter víz
2,5 dl almaecet
12 dkg cukor (vagy ennek
megfelelő egyéb édesítőszer)
1 evőkanál só
2 babérlevél
1 mokkáskanál mustármag és
szemes bors
egy nagy csipet borkén
A csírátlanított, hosszúkás
üvegekbe függőlegesen beleállítom a spárga sípokat, majd elkészítem a felöntő
levet. Hogy tudjam, mennyi lére van szükségem, felöntöm a spárgával megtöltött
üvegeket vízzel, majd ezt a vizet egy mérőkancsóba öntöm, és már tudom is, nagyjából
mennyi ecetes levet kell készítenem (picivel több lesz mindig, az ecet, cukor
és só hozzáadása miatt, de a maradékban lehet pld. retket savanyítani). Egy
fazékba teszem a megmért vizet, majd minden liter vízhez teszek egy nagy csipet
borként, amitől ropogós marad a zöldség és a színét is jobban megőrzi.
Hozzáadok literenként egy evőkanál sót, 12 dkg cukrot (lehet kicsit többet,
vagy kevesebbet, attól függően ki mennyire édesen, vagy kevésbé édesen szereti),
a mustármagot, szemes borsot, 2 babérlevelet és végül az ecetet. A levet felforralom,
majd hagyom kicsit hűlni, és az üvegekben lévő spárgára öntöm. Lezárom az
üvegeket, majd szárazdunsztban (kosárban, plédek között) hagyom kihűlni. Kb.
két hét múlva már fogyasztható is.
Ha nincs hosszúkás üveg kéznél, 2-3 cm-es darabokra aprítom a spárgasípokat és normál savanyúságos üvegekbe teszem el.
Ha nincs hosszúkás üveg kéznél, 2-3 cm-es darabokra aprítom a spárgasípokat és normál savanyúságos üvegekbe teszem el.
Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.