2019. május 13.

Savanyított spárga



Bevallom, nem hittem, hogy a savanyított spárga képes roppanós maradni, és hogy ennyire finom lesz a végeredmény. Tavaly készült először pár üveggel próbának, idén már bátrabban teszem majd el szezon végén, amikor már olcsóbb a spárga.

Hozzávalók:
zöld spárga
A felöntő léhez:
1 liter víz
2,5 dl almaecet
12 dkg cukor (vagy ennek megfelelő egyéb édesítőszer)
1 evőkanál só
2 babérlevél
1 mokkáskanál mustármag és szemes bors
egy nagy csipet borkén


 A spárgának lepattintom a fás végét és alaposan megmosom.
A csírátlanított, hosszúkás üvegekbe függőlegesen beleállítom a spárga sípokat, majd elkészítem a felöntő levet. Hogy tudjam, mennyi lére van szükségem, felöntöm a spárgával megtöltött üvegeket vízzel, majd ezt a vizet egy mérőkancsóba öntöm, és már tudom is, nagyjából mennyi ecetes levet kell készítenem (picivel több lesz mindig, az ecet, cukor és só hozzáadása miatt, de a maradékban lehet pld. retket savanyítani). Egy fazékba teszem a megmért vizet, majd minden liter vízhez teszek egy nagy csipet borként, amitől ropogós marad a zöldség és a színét is jobban megőrzi. Hozzáadok literenként egy evőkanál sót, 12 dkg cukrot (lehet kicsit többet, vagy kevesebbet, attól függően ki mennyire édesen, vagy kevésbé édesen szereti), a mustármagot, szemes borsot, 2 babérlevelet és végül az ecetet. A levet felforralom, majd hagyom kicsit hűlni, és az üvegekben lévő spárgára öntöm. Lezárom az üvegeket, majd szárazdunsztban (kosárban, plédek között) hagyom kihűlni. Kb. két hét múlva már fogyasztható is.

Ha nincs hosszúkás üveg kéznél, 2-3 cm-es darabokra aprítom a spárgasípokat és normál savanyúságos üvegekbe teszem el.


Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.