2007. május 18.

Muszaka, ahogy én készítem


Amikor megjelent Stahl Judit „Végre otthon” című szakácskönyve, gyorsan végiglapoztam és megakadt a szemem a muszaka receptjén. Gyerekkoromban, Erdélyben ettem utoljára ezt az ételt, kedvenc szomszéd nénim készítette és emlékeimből csak annyi maradt, hogy finom volt, meg hogy valami rakott, husos-rizses-padlizsános étel. Eldöntöttem, hogy kipróbálom. Judit receptjében ugyan nem szerepel rizs, de helyette van besamel mártás, amit én két ok miatt is kizártam: a besamelt külön kell elkészíteni és (többé-kevésbé állandóan) diétázom. Gyorsan végig futtattam egy keresést a román google-on és elolvastam egy pár ottani receptet. Egyikben sem szerepelt besamel, volt rizses és rizsmentes változat is. Végül is egy nekem tetsző, „expressz” és számomra legegyszerűbbnek tűnő változatát készítettem el. Az eredmény mennyei volt! Annyira szeretem, hogy azóta gyakran készítek egy nagy adagot és több napig rájárunk(főleg én!), mert melegítve még jobb!

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 nagyobb padlizsán
600 gr darált sertés, bárány vagy marhahús
4 fej vöröshagyma, apróra vágva
4 gerezd fokhagyma, reszelve vagy zúzva
2 dl olivaolaj
1 dl száraz vörösbor
1 ek morzsolt oregano
1 kk őrölt fahéj (nem tévedés!)
2 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 kk cukor
só, frissen őrölt bors
10 dk kemény, reszelhető sajt

Azzal kezdem, hogy bemelegítem a sütőt 200 fokra, megmosom, megtörölgetem a padlizsánokat és felszeletelem őket úgy fél-1 centi vastagra. Ráteszem a szeleteket egy sütőpapírral kibélelt sütőlemezre (na jó, kettőre, mert egy lemezen sosem férnek el), megkenegetem őket olivaolajjal egy kenőecset segítségével, sózom, borsozom, majd mennek a sütőbe kb. 10-15 percre, ezalatt szép barnára sülnek.
Amíg sül a padlizsán, egy serpenyőben megpárolok 2 fej apróra vágott vöröshagymát fél deci olívaolajon. Ha már üveges, hozzáadom a darált húst. Ha kifehéredett, hozzáöntöm a deci vörösbort, megfűszerezem sóval, borssal, oregánóval és fahéjjal, összekeverem, lefedem és takarék lángon puhára párolom. Egy másik edénybe megpárolom a másik két fej apróra vágott vöröshagymát fél deci olívaolajon. Ha már üveges, rászórom a zúzott fokhagymát, majd ha megéreztem az illatát (kb 1 perc) hozzáadom a két konzerv hámozott paradicsomot, só, bors és cukor kíséretében. Felforralom, szétnyomkodom a fakanállal a paradicsomokat és lassú tűzön kb tíz percig főzöm.
Következik az összeállítás: egy magas falu sütőedénybe, vagy tepsibe, kivajazás után lerakok egy sor padlizsán szeletet úgy, hogy mindenhová jusson. Következik a darált hús, meglocsolom a paradicsommártással, majd egy újabb réteg padlizsán szelet. Ráreszelem a sajtot és mehet a sütőbe, 180-200 fokra, úgy fél órára, vagy ameddig a sajt szépen megpirul.
Friss kenyér és vörösbor kíséretében fogyasztandó! (diétázók csak vörösborral!...)

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

17 megjegyzés:

wannabe írta...

én nemtom, de nekem ez a kedvenc kajablogom...akármire is kattintok, annyira fincsi, hogy - komolyan mondom - csorog a nyálam:) majdnem mindent ki is próbáltam már, és annak rendje-módja szerint be is kerültek a kedvenc-repertoáromba, pedig egészen véletlenül találtam ide..:)

szóval köszönet, és csak így tovább, sok-sok fincsiség receptjét ide nekem (najó, nemcsak nekem:)

azt ugye mondanom sem kell, hogy a muszakám is isssteni lett, a család is odavan érte, pedig a fiaim igen finnyásak;) ergo ha néhanapján váratlanul csuklani kezdesz, ne csodálkozz, mert gyakorta emlegetik a szlogenedet:))

üdv,

wannabe

gabojsza írta...

Köszönöm, igazán kedves vagy!

vero írta...

Fahéjat húsos kajákkal próbáltad már?
Libanonban (meg az araboknál) állítólag és tényleg, egy csomó kajához nyomják és jó. Sőt. Finom.

gabojsza írta...

Igen, próbáltam, ebben is van fahéj:-)
Azóta más húsos ételhez is használok, mértékkel nagyon jót tesz a végeredménynek.

Fall Out Girl írta...

Szuper a blogod és a muszaka receted is! Én is megcsináltam tényleg nagyon finom lett! Köszi: Andi

gabojsza írta...

Andi, egészségedre!:-)

Névtelen írta...

Csatlakozom én is a hálálkodók sorához, boldog voltam, hogy megtaláltam a muszaka receptedet és utánna a többit. Muszakánál számomra külön öröm volt, hogy nem kell olajban sütögetni a padlizsánszeleteket, mert attól vert a víz régebben :))
Még1szer, köszönet !!

Réka írta...

..bocs, nem vagyok névtelen, Réka voltam ..

gabojsza írta...

Réka, egészségetekre és köszönöm, hogy olvasol:-)))

Mónika írta...

A fahéj valami csodát tett, én ugyan kicsit átdolgoztam krumplival, de az ízek fantasztikusak voltak.
És valóban nagy öröm a sütőben történő padlizsánsütés!

gabojsza írta...

Juj, de jó!:-)))
Még egy muszaka fan!!!
(szerintem is isteni!)

Ket írta...

Gabojsza, ez isteni! :)

Megérte dolgozni ezzel az étellel, és kivárni, míg összesül.
A "10 dk kémény"-t ugyan kihagytam ;), de tényleg nagyon hmmmmmmmmmm!
Köszönet érte!
Ket

gabojsza írta...

Ok, kösz, javítottam, ezentúl én is kemény sajttal sütöm:-)))

F-papi írta...

príma kaják, remek, közérthető, szórakoztató leírások, már-már az illatok is érezhetők...

iza írta...

Kedves Gabojsza! Én is erdélyi vagyok és Érden lakom; egy jó ideje olvasom is a blogod, és használom :)... Isteni finomságokat készítesz. És hát persze olyan mi szájunk íze szerinti étkeket is... Nagyon örvendek, hogy nekifogtál ennek a blognak, és ennyire kitartó vagy!! Most hétvégére muszaka lesz a te írásod szerint.

Üdv: Iza

Gabojsza írta...

Kedves Iza, köszönöm:-) Ilyen hozzászólásokért érdemes! Jó muszaka készítést, remélem ízleni fog.

laszlo írta...

én szoktam sütni pár karika krumplit is,és azt teszem az aljára. Ketten csináljuk az asszonnyal,úgy haladósabb.