2007. május 29.

Karaj kékpenészes sajtmártással


Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet karaj (lehet csontos is)
5 dkg vaj a hús sütéséhez
2 dl tejszín
1 dl bor
kb. 25 dkg kékpenészes sajt (minél érettebb, annál jobb!)
bors

A felmelegített serpenyőben beleolvasztom a vajat és mindkét oldalukon 3-4 perc alatt megsütöm a husikat, amire csak frissen őrölt borsot tekerek, sót nem kaptak, mert a sajtmártás elég sós. Ha már szép piros a hús mindkét oldala, öntök alá kb 1 dl bort (ez most Kékfrankos rosé volt, de bármilyen jóféle bor megteszi) és fedő alatt 6-8 perc alatt puhára párolom, illetve addig sütöm, míg a bor elpárolog és a hús zsírjára sül. Ekkor kiszedem a húsokat és a jó kis pörcös serpenyőbe beleöntöm a 2 dl tejszínt. Ha már forr, belemorzsolom a sajtot, tekerek rá borsot, kevergetem addig míg kicsit besűrűsödik. Ha az állagával már elégedett vagyok, visszaköltöztetem a húsokat a mártásba hogy kicsit összemelegedjenek. Körete tepsiben, hagymával sült rusztikus újkrumpli hasábok, szép pirosra sütve.