2007. május 22.

Gyros pitában


Egyik kedvencünk a gyros pitában, még a pici (finnyás-válogatós) lányom is szereti. Saját készítésű pitával az igazi.

Hozzávalók:
csirkemell filé nagyon apróra felcsíkozva ( 4 személyre 1 csirkemell, de ha csak fél csirkemellet sütök, az is elég szokott lenni)
gyros fűszerkeverék
frissen őrölt bors
kb 50 g vaj a hús sütéséhez
fejenként 1-2 pita és 1 paradicsom
1 lilahagyma felcsíkozva
1 kígyóuborka felkockázva
fél fej jégsaláta (feldarabolva) vagy 2 maréknyi rucola (borsmustár)

Felforrósítom öntöttvas serpenyőmben a vajat és beleteszem a húscsíkokat. Tekerek rájuk borsot, majd magukra hagyom 2-3 percig fedő alatt, míg kicsit odakapnak. Megkevergetem és beszórom bőségesen gyros fűszerrel, amitől ugyan kicsit sós lesz, de mivel mást nem sózok, nem lesz túl sós a végeredmény. A húst addig sütöm, míg kis színt kap és megpuhul, majd lekapcsolom alatta a tüzet. Közben felaprítom a zöldségeket, ha nincs tzatziki, összedobok egy kis mártást*, majd megtöltöm a pitákat és már ehetünk is! Ha nagyon ráérek, sütök mellé hasábburgonyát és készítek tzatzikit.

*a mártáshoz összekeverek 1 evőkanál majonézt 1 evőkanál tejföllel, 1 mokkáskanál magos dijoni mustárral és 1 gerezd zúzott fokhagymával.

5 megjegyzés:

hobbikertesz írta...

Ajjajj, újabb finomság!
Asszem nem szabad tovább olvasnom a blogod, mert kilyukad a gyomrom.
:)

Hol lehet jó pitát kapni?
Te hol veszed?

Köszi!

Gabojsza írta...

Legszívesebben magam készítem. "Vészhelyzetre" tartok itthon a körúton vásárolt készletet (a Szahara étterem/Budapest 8. ker. József körút 82 mellett üzemel egy keleti élelmiszer, ott jó a pita is).

hobbikertesz írta...

Köszi!
Szerintem kipróbálom hamarosan!

Névtelen írta...

Szia
és a pita tésztát hogyan készíted? :)

Gabojsza írta...

Hát így:
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/02/pita-kenyer.html
:-)))