2019. február 22.

Könyvajánló: Márk Szonja – Főzz be és süss!


„Nincs is jobb annál, mint a nyár legjavát üvegbe zárva megőrizni télire” állítja Márk Szonja (az Édesem Tortaműhely megálmodója, tulajdonosa, cukrásza, szíve-lelke), és milyen igaza van! Jártam már én is úgy, mint ő, azaz a nyáron megálmodott remek íz-párosításokkal készült lekvárjaim nem mindig fogytak el, bár ÉP lelkesen kanalazza a vörösboros sült meggyet, vagy a fűszeres sültszilvalekvárom csak úgy magában. Mégis a java nálunk is desszertekbe álmodva fogy el, és Szonja könyvében sok jó ötletet találunk lekvárjaink felhasználására.

A Főzz be és süss! könyvében Szonja bebizonyítja, hogy a vajas kenyéren túl is van élet a lekvárok számára, és igenis érdemes lekvárt főzni akár egy kilónyi gyümölcsből is!

Egy lekvárfőző gyorstalpaló után - amiben külön részletezi a gyümölcs, a cukor, a pektin, a citrom, az eszközök, a hőfok, és a ráncteszt jelentőségét - tíz féle lekvárt mutat be, majd minden lekvárt három, vele készült süteményrecept követ (na itt vesztem el… J )

A BOOOK Kiadó gondozásában megjelent könyv letisztult, jól átlátható, olvasmányos, tele Erdőháti Áron hangulatos fotóival. Ami külön tetszik, az a könyv mérete (egy retikülben simán elfér, így vihetem magammal bárhová), illetve az, hogy majd minden süteményreceptnél van egy bekeretezett rész olyan plusz infókkal, amiből sok újat megtudhat az, akinek nem a gasztronómia a szakmája, vagy hobbija.
A receptek egytől egyig különlegesek, de ezt Szonjától már megszoktuk. Mennyire menő már egy sacher cakepop („sütinyalóka”), amiben a klasszikus sacher torta ízei vannak golyóméretűre összegyúrva, pálcára tűzve és csokoládéban kimártva, vagy mennyivel szebb egy piskótatekercset tortának tálalni, mint a megszokott formában…

Márk Szonja – Főzz be és süss!
BOOOK KIADÓ KFT
2018
128  oldal
3 990 Ft