Nagylányom
közel egy éve vegán, neki készítettem karácsonyra ezt a töltött káposztát, ami
annyira finom, hogy nem vegán családtagok is imádták. A töltelékben a hús
helyett gomba van, meg vörös lencse, amit kedvenc magosboltomban vettem.
Hozzávalók kb 30 töltelékhez:
Hozzávalók kb 30 töltelékhez:
fél
kg (barna) csiperkegomba
1,5
dl rizs és ugyanennyi vörös lencse, addig mosva hideg vízben, míg a víz
tiszta nem lesz
3
nagy fej hagyma, aprítva, ebből egy fejnyi kevés olajon üvegesre dinsztelve
2 csomag füstölt
tofu (Lidl-ben vettem, 180 g-os)
1
fej savanyú káposzta, egy része apróra gyalulva
2-3
gerezd fokhagyma
olívaolaj
olívaolaj
só,
bors, szárított csombor és kapor
A
leveleket leválasztom a káposzta fejről, a vastag középső eret levékonyítom,
vagy ha nagyok a levelek – kivágom, és a leveleket elfelezem.
Az
egyik fej aprított hagymát kevés olajon üvegesre dinsztelem, majd megsütöm
rajta az aprított gombát. Addig sütöm, míg az összes leve elpárolog és zsírjára
sül. A második fej aprított hagymát is megdinsztelem,
majd megfuttatom rajta a jól megmosott rizst. Leveszem a tűzről és hagyom
kihűlni, majd jól összekeverem a megmosott vörös lencsével, a gombával, és zúzott
fokhagymával. Fűszerezem sóval, borssal, bőkezűen adok hozzá kaprot és csombort.
A masszát a savanyú káposzta-levelekbe töltöm, nem túl szorosan, mert a nyers
rizs és vörös lencse főzés közben még dagad.
Egy (öntött vas) edény aljára teszek pár csepp olívaolajat, majd pár levél káposztát, erre jön egy sor töltelék, azt megszórom aprított nyers hagymával, egy kis őrölt fekete borssal, rá egy réteg apró káposzta, és az egyik darab füstölt tofu, fél centi vastagra szeletelve. Újabb sor töltelék, apró káposzta, hagyma, füstölt tofu, mindaddig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére apró káposzta kerül, majd az egészet betakarom pár egész káposztalevéllel. Felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és betolom a 180 fokos sütőbe. Fél óra után visszaveszem a hőmérsékletet 160 Celsius-fokra és másfél-két órát sütöm. Frissen is jó, de ha lehet, a tálalás előtti napon készítem, mert a töltött káposzta melegítve mindig jobb! Vegán natúr joghurttal és friss kenyérrel tálalom.
Egy (öntött vas) edény aljára teszek pár csepp olívaolajat, majd pár levél káposztát, erre jön egy sor töltelék, azt megszórom aprított nyers hagymával, egy kis őrölt fekete borssal, rá egy réteg apró káposzta, és az egyik darab füstölt tofu, fél centi vastagra szeletelve. Újabb sor töltelék, apró káposzta, hagyma, füstölt tofu, mindaddig, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére apró káposzta kerül, majd az egészet betakarom pár egész káposztalevéllel. Felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és betolom a 180 fokos sütőbe. Fél óra után visszaveszem a hőmérsékletet 160 Celsius-fokra és másfél-két órát sütöm. Frissen is jó, de ha lehet, a tálalás előtti napon készítem, mert a töltött káposzta melegítve mindig jobb! Vegán natúr joghurttal és friss kenyérrel tálalom.
Ha
tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog
facebook oldalát, ITT
megteheted. Instagramon is követhetsz.